Istiden är här

SMHI: Ta det
lugnt på vägarna

1 av 3
NYHETER

Mycket regn, lite snö och många minusgrader.

Eller i ett ord: isgata.

– Det går mot kallare tider. De närmaste dagarna kommer det vara ishalka i nästan hela landet, säger Alexandra Ohlson, SMHI.

Kylan har tagit ett fast grepp om Sverige och det är minusgrader i större delen av landet.

Har du inte redan plockat fram mössan kan det vara en god idé att göra det nu – enligt den tiodygnsprognos som Aftonbladet tagit del av är detta bara början.

– Det kommer att bli ännu kallare framåt helgen och man får räkna med både snö och regn i Götaland de närmsta dagarna, säger Inge Johannesson på Storm Weather Center.

Drabbas hårt

SMHI uppmanar alla att ta det lugnt på vägarna. På grund av den förväntade nederbörden är risken för ishalka hög.

– Framförallt i Svealand och på många håll i Götaland kommer vi att ha stora problem med ishalka mot kvällen. Lokalt även i södra Norrland, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog SMHI.

Solen kommer

Något snökaos är dock inte att vänta – de vita flingorna kommer snabbt att omvandlas till regn och i Norrland är det framförallt solstrålar som kommer att träffa marken.

– När nederbördsområdet över Svealand och södra Norrland drar österut kommer solen att titta fram. Men det kommer att vara fortsatt kallt och halkrisken håller i sig de kommande dagarna, säger Alexandra Ohlsson.

Skåne är den enda plats där plusgrader minskar risken för halka men även där kan det finnas risk för sliriga vägar lokalt.