Högre pris på levande ljus

NYHETER

Mitt i mörkret och lagom till advent har priset på levande ljus skjutit i höjden. Orsaken är att paraffinet, en viktig råvara för ljustillverkning, har blivit dyrare.

Paraffin, som är en oljebaserad råvara, är det billigaste materialet för ljustillverkning. Värmeljus, blockljus och olika lyktor produceras oftast av paraffin. Men på grund av ett högre oljepris har ljusen blivit dyrare att tillverka. Det lär den ljustörstande kunden märka i sin lokala butik:

– Det stämmer. Vi har hållit emot och inte höjt priserna på bra länge, men nu har det stigit så pass mycket, säger Coops informationschef Magnus Frisk.

Höjts stadigt

Även Icas ljus har blivit dyrare, bekräftar presschefen Staffan Ekengren:

– Ja, att paraffinpriset har höjts stadigt under det senaste året har gjort att konsumentpriserna på ljus har gått i samma riktning.

Varken Coop eller Ica kan säga exakt hur mycket dyrare ljusen har blivit, eftersom det är varje enskild handlare som själv sätter priserna, men klart är att det handlar om kronor snarare än ören.

Finns ljusning

Det finns dock en ljusning, även om den kanske dröjer till efter jul:

– Oljepriset har vänt nedåt under senare tid. Det är en faktor som vi kommer att ta med när vi förhandlar med våra leverantörer. Däremot är det svårt att sia om om och när ljuspriserna blir lägre ute i butikerna, säger Staffan Ekengren.

FAKTA

Levande ljus

Levande ljus kan tillverkas på tre sätt: Av stearin, paraffin eller av en blandning av dem.

Stearin är namnet för olika blandningar av stearin- och palmetinsyra, oftast framställt ur animaliskt och vegetabiliskt fett. Stearin är ogenomskinligt och stearinljus är okänsliga för hög rumstemperatur.

Paraffin är en oljebaserad råvara som gör att ljusen tål stötar bra. Den enkla tillverkningen gör att paraffinljus ofta är billiga.

Kompositionsljus görs av en blandning av stearin och paraffin, ofta i förhållandet 30/70.

Källa: Liljeholmens Stearinfabrik (TT)

TT