”Direkt oseriöst av van der Kwast”

Thomas Quicks advokat: Jag har inte bekräftat någonting för överåklagaren

NYHETER

Thomas Quicks advokat Thomas Olsson tillbakavisar överåklagare Christer van der Kwasts påstående att han skulle bekräftat för van der Kwast att Quick dragit tillbaka sina erkännanden.

– Jag talade med honom på telefon och sa som jag säger till dig nu: Inga kommentarer, säger Olsson till aftonbladet.se.

Foto: Peter Kjellerås
Advokat Thomas Olsson.

Advokat Thomas Olsson är sedan några månader tillbaka juridiskt ombud för Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall. Han kontaktades av Quick själv.

– Vi har haft personliga möten och vi har talats vid på telefon.

Stämmer det att han har dragit tillbaka sina erkännanden?

– Det har jag inga kommentarer till. Och min gissning är att vi tidigast i mitten av december kommer att ha något nytt att säga i Quicks ärende.

Advokat Olsson tillbakavisar dock bestämt överåklagare van der Kwasts påstående att advokaten skulle bekräftat för van der Kwast att Quick tagit tillbaka sina erkännanden. Någon som van der Kwast först skulle fått veta av tv-journalisten Hannes Råstam i samband med en intervju.

– Han ringde mig i går (tisdag) och ställde samma frågor som du gör nu. Och jag svarade som jag gör dig nu: Inga kommentarer.

Hur tolkar du van der Kwasts agerande?

– Ja, han hade planerat in att öppna en förundersökning om åtta mord för att kunna hålla förhör med Quick, men när han förstod att Quick hade juridiskt ombud så lade han ner förundersökningen direkt. Jag tycker det är ett mycket märkligt beteende av en åklagare att först öppna förundersökning som rör åtta mord och sedan lägga ner den utan att ha vidtagit några åtgärder. Det är direkt oseriöst, säger Thomas Olsson.