Piraterna kräver kontanter

”Vi kan göra vad vi vill, vi kan tänka det otänkbara”

Piraterna som kapat den enorma tankern Sirius Star kräver lösensumma för att släppa fartyget.
NYHETER

Piraterna som kapade den enorma saudiarabiska oljetankern Sirius Star värd omkring två miljarder kronor har nu begärt en lösesumma.

Förhandlare uppges finnas ombord på fartyget.

– När de väl har kommit överens om lösesumman, kommer den att föras i kontanter till oljetankern, sa en man som identifierades som Farah Abd Jamen till al-Jazira

Den saudiska supertankern Sirius Star kapades av somaliska pirater i helgen.

Fartyget uppges vara det överlägset största som någonsin kapats av pirater. Med en last på 314 miljoner liter olja uppskattas Sirius Star vara värd cirka två miljarder kronor. Vilken lösesumma piraterna begärt för fartyget är ännu inte känt.

Tre kapade fartyg

Efter kapningen har fartyget seglats till somaliska vatten och ligger nu för ankar utanför landets östkust.

Tidigt på tisdagen slog piraterna till igen och kapade ett Hongkongregistrerat fartyg lastat med vete till Iran. Trots omfattande internationell närvaro lyckades pirater kapa ytterligare ett skepp på onsdagen.

"Vi kan göra vad vi vill"

Det handlar om ett grekiskt bulkfartyg, rapporterar en regional sjöfartsorganisation. East African Seafarers Association Programme uppgav att det grekiska fartyget kapades på tisdagen i Adenviken.

– Piraterna skickar ett budskap till världen, att vi kan göra vad vi vill, vi kan tänka det otänkbara, göra det osannolika, sade Andrew Mwangura, samordnare för den Mombasa-baserade sjöfartsorganisationen, rapporterar TT.

Åker hellre runt Afrika

På onsdagen beslutade ett stort Norskt rederi att upphöra med att åka igewnom Suezkanalen på grund av osäkerheten utanför Somalias kust. Istället kommer fartygen nu att göra som på Vasco Da Gamas tid och åka runt Afrika.

ARTIKELN HANDLAR OM