Här är yrkena du ska satsa på

Länshemslöjdkonsulent inget framtidsyrke...

NYHETER

Sugen på att bli länshemslöjdskonsulent? Tänk om.

Det är mycket lättare att få jobb som läkare och sjukgymnast, enligt Saco.

Foto: ANDREAS LUNDBERG

Akademikerorganisationen har gjort en prognos över hur arbetsmarknaden kan se ut om fem år, det vill säga när dagens gymnasieungdomar hunnit igenom en högskoleutbildning. Den som siktar på att bli arbetsterapeut, lantmästare eller sjukgymnast behöver förmodligen inte bekymra sig – om fem år kommer det att finnas fler jobb än utbildade.

Biologer, marknadsförare och personalvetare bör också ha goda chanser – där kommer att råda balans mellan jobb och jobbsökande.

Långsiktigt

Saco presenterar sin rapport i tider av stora varsel och dystra konjunkturprognoser. Går det då att sia om gångbara utbildningar? Utredaren Ossian Wennström betonar att prognosen är långsiktig:

– På fem år kan det hinna hända väldigt mycket. Konjunkturen sköljer över oss som en våg, men detta är en mer långsiktig uppskattning vart vi är på väg. Man ska också vara medveten om att konjunkturen ser lite olika ut för olika yrken. Privat sektor är klart mer träffad av omedelbara förändringar på arbetsmarknaden.

Samtidigt kan de dåliga tiderna innebära ökad trängsel på högskolorna. Fler kan välja att utöka studietiden, om alternativet är arbetslöshet och tuffa a-kassevillkor, fortsätter Ossian Wennström.

Iskallt

Saco listar också de yrken som kommer att ha ett överskott av arbetskraft. Kroppen är poppis och det kommer att bli tuff konkurrens mellan hälsopedagoger och hälsovetare, enligt rapporten. Ossian Wennström nämner också några yrken man måste brinna för, eftersom arbetsmarknaden bedöms som iskall:

– Det gäller till exempel arkeolog och yrken inom film, radio och tv. Informatörs- och kommunikatörsyrkena ser det också besvärligt ut för. Vi vill inte avråda någon från att inrikta sig mot sådant, men man ska vara väl medveten om hur det ser ut så att man inte känner sig grundlurad. Sedan ska man veta att olika enskilda utbildningar kan vara olika gångbara, säger Ossian Wennström.

TT