Värnpliktig på P 4 dömd för våldtäkt

Våldtogs av kollega när hon sov

NYHETER

En värnpliktig kvinna våldtogs av sin kollega medan hon sov. Mannen dömdes på torsdagen för ett i raden av uppmärksammade sexbrott på P 4 i Skövde.

Enligt P 4 känner sig andra värnpliktiga kvinnor trygga med hur regementet har agerat.

Efter att ha varit ute och festat på stan lade sig den värnpliktige mannen i sin sovande kvinnliga kollegas säng.

Därefter utsatte han henne för sexuella övergrepp. På torsdagen dömdes han till villkorlig dom och samhällstjänst i 240 timmar för våldtäkt.

Även kvinnan hade varit ute men gått hem tidigare och låg och sov. Hon vaknade av övergreppet.

Enligt domen från Skövde tingsrätt är både offer och förövare trovärdiga. Men 19-åringens berättelse domineras av att han hade en minneslucka under den stund han befann sig i kollegans säng. Mannen har därför varken kunnat förneka eller erkänna brottet.

Efter våldtäkten stängdes mannen av från sin tjänst och senare beslutade Pliktverket att han inte fick fortsätta sin värnplikt.

Förutom samhällstjänst ska 19-åringen betala drygt 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Under året har sammanlagt fyra polisanmälningar om sexuella övergrepp gjorts av värnpliktiga på regementet i Skövde. Förutom våldtäktsfallet utreds nu tre anmälningar om sexuellt ofredande.

– Vi har frågat oss varför det är så många. Vi tror att man känner sig trygg att anmäla eftersom man litar på att vi agerar direkt. Det är vi tacksamma för, ingen är ju betjänt av mörkertal, säger Camilla Broberg, informationschef på P 4 i Skövde.

Sedan våldtäkten i maj har regementet vidtagit flera åtgärder. Bland annat har man talat med samtliga kvinnliga värnpliktiga.

– Alla 47 har sagt att de känner sig trygga både på logementet och i sin utbildning, säger Camilla Borberg.

Regementet håller på att ta fram en arbetsplan som ska förhindra sexuella trakasserier. I planen finns förslag på utökad utbildning kring både alkohol och sexuella trakasserier men också hårdare alkoholkontroller och utökad bevakning av logementen nattetid.

TT