Läsarna: Chefs- lönerna orimliga

– men debatten är nyanserad

NYHETER

På den raka frågan svarar över 90 procent att de höga vd-lönerna är orimliga.

Men bland de som lämnat artikelkommentarer pågår samtidigt en mer nyanserad debatt.

– I jantesverige är det väl bättre att anställa en oerfaren industriarbetare med en lön på 25 000 i månaden som VD så att inte någon blir avundsjuk, skriver till exempel signaturen Markus H Johansson.

Flera av aftonbladet.se:s läsare har liknande åsikter, och ser ingenting konstigt i att högt uppsatta chefer får skyhöga löner.

”Han drar in mer pengar”

– När en VD som via sitt arbete skapar ett enormt mervärde för hela samhället är välbetald blir det ramaskri. Att våra svenska idrottsstjärnor tjänar betydligt bättre per år än dessa näringslivsprofiler är det ingen som reflekterar över, skriver RJonsson.

”1,8 miljoner i månaden är bara vansinne”

Andra upprörs av de höga vd-lönerna – särskilt i ljuset av finanskrisen och de många varslen i samband med den.

– Jag kan gå med på en hög lön om man har en sådan position på sitt jobb, men 1,8 miljoner i månaden är bara vansinne. Det är rent äckligt faktiskt. Min sambo jobbar på Volvo CE men blev varslad nu och de fick inte ens ett julbord som tack för slitet förra året. Det kostade för mycket. Klart som korvspad folk blir upprörda, skriver signaturen Filuringen.

– Det är inte bara orimligt höga löner i klubben "Direktörssverige", de är därtill omoraliska. En direktör på den här nivån är sällan helt ensam om de riktigt stora och avgörande besluten. Ofattbart att detta kan få fortgå och att man inte genomskådar att det handlar om ett självgenererande system som reproducerar sig självt och skapar legitimitet, skriver signaturen Ponnyy.