Mest komplicerade fallet någonsin

NYHETER

– Jag har varit domare i många år och det här har varit ett av de mest komplicerade fall jag haft att hantera, säger hovrättslagman Martin Borgeke.

Han ser en oerhörd tragik i händelseförloppet i Rödeby och håller med chefsåklagare Tommy Clevenhult som sagt att i det här fallet finns bara förlorare.

Martin Borgeke vill inte spekulera i om hovrättsdomen innebär en definitiv slutpunkt för Rödebymålet. Det är upp till parterna att avgöra om de vill överklaga eller inte, betonar han.

– Men eftersom det här är så juridiskt intressant finns det en hel del frågor som Högsta domstolen skulle kunna göra prejudikat av.

Välkomnar lagändring

Han säger att han har svårt att bedöma hur allmänheten kommer att uppfatta det faktum att 51-åringen döms för dråp och grov misshandel, men ändå slipper påföljd.

– För egen del har jag lite problem med den svenska regleringen på det här området, det vill säga att man tog bort tillräknelighetskravet när brottsbalken infördes, så att man flyttade över den här frågan till påföljdssidan.

Han välkomnar de planer som finns på att ändra lagen, så att ett krav på tillräknelighet för att någon ska kunna dömas för brott återinförs.

ARTIKELN HANDLAR OM