Journalistpris för HSB-avslöjande

NYHETER

Sydsvenskans reportrar Jens Mikkelsen och Johan Wessman fick Stora Journalistpriset i klassen Årets avslöjande för artikelserien ”HSB:s gräddfil”.

Foto: Scanpix
Fredrik Strage utsågs till ”Årets förnyare”.

”För ett klassiskt avslöjande av HSB:s märkliga affärer i Skåne, som visade att kompisskap gick före medlemmarnas bästa”, löd juryns motivering enligt ett pressmeddelande.

Stora Journalistpriset är på 75 000 kronor och delas ut i fyra klasser av Bonnier AB för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Lukas Bonniers Stora Journalistpris gick till Sydsvenskans utrikesredaktör Karen Söderberg, som tidigare arbetat på bland annat Dagens Nyheter och Sveriges Television.

I prismotiveringen lyfts fram att hon som ”reporter, redigerare och chef under decennier och i ett antal medier drivit den journalistiska utvecklingen framåt med känsla, skärpa och en stark formuleringsförmåga”.

Fredrik Strage Årets förnyare

Sveriges Radios Susanne Björkman fick priset i klassens Årets berättare för dokumentärserierna I mellanrummen och Bota, lindra, trösta.

Motiveringen tar fasta på att hon med ”lyssnandets journalistik och stort tålamod berättar djupt angeläget och andlöst spännande.”

Till Årets förnyare utsågs musikjournalisten och författaren Fredrik Strage som listat De 100 största rockögonblicken på Youtube på DN.se.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM