Väktarnas dom: Ett års fängelse

Dömdes för grov misshandel efter slag med batong

NYHETER

Minst ett års fängelse för grov misshandel.

Det är tingsrättens dom mot de fyra väktare som misshandlade ett gästarbetarpar i Täby i september. Väktarna frias dock för rån.

– Det är bra att de får ett kännbart straff för ett så allvarligt brott. Sedan återstår att se om vi överklagar för rån, säger åklagare Björn Frithiof.

Den 34-årige väktaren dömdes till 13 månaders fängelse för misshandel, grov misshandel och olaga hot. Hans vänner 23, 35 och 42 år dömdes till ett års fängelse vardera för grov misshandel. Dessutom dömdes de till skadestånd på mellan 30 000 och 35 000 kronor till gästarbetaren och hans flickvän.

Hund orsak till bråk

Händelsen ägde rum sent på kvällen 11 september. En av de fyra väktarna patrullerade vid Hagby avfallsanläggning i Täby. Där mötte han gästarbetaren som var ute och gick med sin flickvän.

Enligt gästarbetaren skällde väktarens hund mycket, så han bad väktaren hålla undan den eftersom flickvännen var rädd för hundar. Detta ska ha varit upptakten till misshandeln. Paret slogs ner och mannen blev av med 5 000 kronor.

– Brottet är särskilt allvarligt eftersom väktare har till uppgift att skydda människor. Som tur är så är sådana här fall ovanliga, säger Björn Fritiof.

Förnekade misshandel

I polisförhör har männen själva erkänt att de slog 37-åringen och hans flickvän med sina batonger. Men de har förnekat misshandel och uppger att de handlade för att freda sig.

– Misshandeln var lätt att bevisa eftersom väktarna medgav att de utövat våld och paret hade omfattande skador. Rånet var däremot svårare att bevisa – det gick inte att visa vem som var skyldig.