”Jag lurades att erkänna”

Men Quick får fortsatt vård – oavsett skuld

Foto: Foto: URBAN ANDERSSON Blir kvar i Säter| I den kommande dokumentären granskas domarna mot Thomas Quick. I programmen säger han att han inte begått något av de mord han är dömd för. ”Oavsett om han är en lögnare så
lider han av en allvarlig psykisk störning”, säger Susanne Nyberg, chefsöverläkare på rättspsykiatriska kliniken i Säter. Quick blir alltså kvar i vården.## Foto: URBAN ANDERSSON Blir kvar i Säter
NYHETER

Framför tv-kamerorna avslöjar Thomas Quick att han ljugit om samtliga mord han dömts för.

Men han skyller ifrån sig.

– Han säger att han blev lurad till att erkänna under polisutredningen, säger en initierad källa.

Den 14 december sänds första delen av två i SVT:s granskning av Thomas Quick-domarna.

Arbetet med att avslöja polisens och åklagarens missar har pågått länge. För några månader sedan tog Quick själv kontakt med advokaten Thomas Olsson. Sedan dess har de setts och hörts på telefon flera gånger.

– Vi har gått igen-om hans domar under ett antal månad-ers tid. Vi håller på och arbetar och inom en månad kommer vi meddela vad det mynnar ut i, säger Thomas Olsson.

Kan inte ha varit där

Redan i dag kan Aftonbladet avslöja några av bristerna i polisutredningarna som fick Thomas Quick att ändra sig.

Ett av morden som tas upp i programmen är det i Appojaure 1984 där två holländska turister höggs till döds i sitt tält. Tio år senare tog Thomas Quick på sig ansvaret och sommaren därpå vallades han på brottsplatsen.

Den filmade rekonstruktionen har specialstuderats med hjälp av experter. Enligt uppgifter till Aftonbladet begår Thomas Quick en rad felaktigheter som avslöjar att han inte kan ha varit där.

Vid ett tillfälle måste hela rekonstruktionen göras om.

– Det är inte Quick som är mördaren, det visas i tv-programmet. Bevisen finns i den filmade rekonstruktionen, säger en källa med insyn.

SVT-dokumentären tar även upp mordet i Rörshyttan 1988 då en ung israelisk turist hittades mördad på en skogsväg. Även där har man hittat uppenbara fel och lögner under vallningen av Thomas Quick.

När Thomas Quick i efterhand konfronterades med lögnerna erkände han till slut att allt är påhittat.

– Han säger att han blev lurad till att erkänna under

polisutredningen, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

”Ett utspel”

Thomas Quicks advokat vill inte avslöja om de tänker begära resning.

– Vi hade inte för avsikt att gå ut med någon information nu. Det är ett utspel från överåklagare van der Kwast. Jag kan bara tolka det som att han är orolig för vad som kommer ut av det här. Han vill inte ge oss någon arbetsro, säger Thomas Olsson.

När Thomas Quick började berätta om de bestialiska morden satt han redan inlåst sedan tre år – dömd till slut-en vård för bland annat ett våldsamt rån där han var med och tog ett par som gisslan i deras bostad.

”Psyskisk störning”

Även om Thomas Quick skulle frias från morden släpps han inte ut från rättspsykiatriska kliniken i Säter.

– Oavsett om han är en lögnare så lider han av en allvarlig psykisk störning, säger Susanne Nyberg, chefsöverläkare på Säter.

Aftonbladet har sökt överåklagare Christer van der Kwast.

FAKTA

Här är bevisen som knäckte Thomas Quick

Drack inte öl

Marinus och Janni Stegehuis mördades i sitt tält i Appojaure 1984.

Polisen hittade nio tomma ölburkar med fem procentig starköl. Den mördade mannen hade 0,7 promille alkohol i blodet och kvinnan ingen.

Det betyder att mannen har druckit högst fyra eller fem öl. Resten dracks av en tredje person, enligt Aftonbladets källa:

– Vi vet att det inte var Quick. Den tredje mannen är mördaren.

Ett tomt glas med likör stod på en pall mellan paret.

Enligt uppgifter till Aftonbladet påstod Thomas Quick att han trängt sig in i tältet. Men det är omöjligt att göra det utan att likörglaset hade åkt ner på tältgolvet.

Offrets handväska var försvunnen och Thomas Quick påstod att han tog den med sig efter morden och slängde den på en plats efter vägen västerut.

–Väskan hittades på en helt annan plats, söderut, säger källan.

Quick påstod att han hade en medhjälpare. Men den personen satt på anstalt när morden begicks.

Fel mordplats 

Israeliske turisten Yenon Levi mördades med en träpåk på en skogsväg 1988:

Utredningen visar att Yenon Levi mördats på samma ställe där han hittades, men Quick påstod att mordplats-en var i en sommarstuga.

Quick hittade inte mordplatsen när han skulle visa mordutredarna vägen.

När han sen skulle peka ut platsen där kroppen låg visade han först fel sida av vägen. Nästa gång pekade han ut ett helt annat felaktigt ställe.

Tre gånger svarade Thomas Quick fel på frågan vilket mordvapen han använt, enligt Aftonbladets källa.

ARTIKELN HANDLAR OM