Barn under 15 ska kunna drogtestas

NYHETER

Polisen ska få rätt att drogtesta barn under 15 år, enligt ett förslag som lämnas till regeringen den 10 december, uppger Göteborgs-Posten. Barnen ska också kunna avkrävas DNA-prov. Proven ska dock inte få lagras.

Polis och åklagare ska också kunna starta utredningar om barn under 15 år om brottet de misstänks för ger minst ett års fängelse i straffskalan, om det handlar om upprepad brottslighet eller om brottsoffret känner sig kränkt.

Utredningen om lagförslagen görs av överåklagare Nils Rekke.

Fler brott kan utredas

I förslaget till lagändringarna ingår även att polisen ska få rätt att DNA-testa personer under 15 år för att kunna jämföra mot andra brott. Christina Kiernan, handläggare vid RPS polisavdelning för utredning och lagföring, säger till GP att förslagen kommer att ha stor betydelse för polisens arbete.

– Utredaren pratade om att polisen ska vara tvingad att utreda brott om ett brottsoffer har blivit kränkt. Om man skriver det så kanske vi måste utreda tiotusen fler brott om året, säger Christina Kiernan.

Konsekvenserna oklara

Kiernan säger att det är svårt att bedöma hur stora förändringarna blir om DNA-testerna på unga blir verklighet.

– Vi vill ju kunna använda samma tvångsmedel för dem som är under femton år. Får vi utföra drogtester och ta DNA-prov kommer detta att utnyttjas, men vi vet ändå inte om det kommer att bli en stor förändring, säger hon till GP.

Resurserna för små

Augusti var en våldsam månad i Göteborg. Då inträffade åtta skottlossningar under tio dagar. Enligt ungdomspolisens samordnare Even Magnusson har polisen för knappa resurser mot våldet.

– Polisen måste få större befogenheter att själva inleda utredningar där den misstänkte är yngre än femton. Ska du göra något ska det ske tidigt innan de lagt sig till med ett kriminellt beteende och det måste göras innan de blir straffmyndiga, säger han till GP.

Den 10:e december överlämnar Nils Rekke utredningen till justitieminister Beatrice Ask. Innan dess vill han inte ge några kommentarer rapporterar Göteborgsposten.

ARTIKELN HANDLAR OM