Hillary Clinton blir utrikesminister

Tackar ja till Obamas erbjudande

Foto: ap
ÄR KLART KVALIFICERAD I kampen om demokratiska presidentkandidatposten var det ofta hårda ord mellan Hillary Clinton och Barack Obama. När han nu vunnit presidentvalet får hon en tung ministerpost.
NYHETER

Hillary Clinton har beslutat att bli utrikesminister åt sin forne konkurrent Barack Obama. Därmed lämnar hon sin plats i senaten. Hon blir mindre självständig – men får större inflytande, resonerar strateger.

Efter ett personligt samtal med Barack Obama tackar Hillary Rodham Clinton ja till hans erbjudande, uppger New York Times.

– Hon är redo, säger en insatt källa som uppger att både Obama och Clinton känner sig väl till mods med att arbeta med varandra.

Lämnar senaten

Genom att erbjuda Hillary Clinton den prestigefyllda posten sträcker Obama ut en hand till sin konkurrent från valkampanjen. Källor uppger att Hillary får ett ökat inflytande med uppdraget. Clinton ska nu resa runt i världen och reparera ansträngda relationer med andra länder. Samtidigt förlorar hon en del av sin självständighet genom att lämna sin plats i senaten. Den har hennes 18 miljoner väljare bidragit till.

Inga intressekonflikter med Bill

Beslutet kom efter dagar av granskning. Advokater har letat efter eventuella hinder för henne att ta jobbet på grund av maken Bills globala verksamhet. De har gått igenom Bills finanser för att se till att Hillary inte hamnar i några intressekonflikter om hon tar jobbet.