Så spenderas miljonerna

1 av 3 | Foto: Foto: EPA
Hans Levebröd Somalier i kusttrakterna livnär sig som pirater.
NYHETER

Piraterna bygger nya hus och kör lyxiga bilar.

Men de har inte glömt vilka som är orsaken till deras plötsliga förmögenhet – därför hyr de in cateringfirmor som ordnar västerländsk mat åt gisslan.

I Somalia, ett utfattigt land som saknat fungerande samhällsorgan i snart 20 års tid, ses piraterna som hjältar.

– Piraterna är beroende av oss och vi tjänar på dem, säger butiksägaren Sahra Sheik Dahir i piratnästet Haradhere.

– Det finns fler butiker och handeln blomstrar på grund av piratverksamheten. Internetcaféer har öppnat och folk är helt enkelt lyckligare än tidigare.

Överpriser

När det kapade oljefartyget Sirius Star ankrade utanför hamnstaden tidigare i veckan jublade stadens invånare, enligt nyhetsbyrån AP.

Affärsmännen säljer mer än någonsin till piraterna, som söker proviant inför nästa resa. Hur många pirater som är verksamma i området är oklart, men enligt nyhetsbyrån AP rör det sig om tusentals.

Med tanke på hur mycket pengar piraterna tjänar på lösensummorna för de kapade fartygen vågar sig affärsmännen på att ta ut överpriser för varor som exempevis cigaretter.

"De är lyckliga"

Tidigare levde piraterna i hyddor i stadens slumkvarter.

Nu, tack vare att miljonerna rullar in, bygger de hus i vit sten.

– Oavsett hur pengarna kommer in, lagligt eller olagligt, har det fått liv i vår stad, säger fembarnsmamman Shamso Moalim, 36, till nyhetsbyrån AP.

– Våra barn behöver inte längre oroa sig för matbrist, de går till skolan på morgonen och spelar fotboll på eftermiddagen. De är lyckliga.

Västerländsk mat

I väntan på att lösensumman ska betalas ut behandlas gisslan väl av piraterna, rapporterar AP. Cateringfirmor hyrs in för att servera gisslan grillad fisk, spaghetti och kött på västerländskt vis.

När dagen för utbetalningen kommer släpps oftast pengasäckar från helikoptrar. På grund av att Somalia inte har ett fungerande bankväsen sker alla betalningar kontant.

Trots den ökade internationella närvaron i området fortstter piraterna att kapa fartyg. De rör sig allt längre ut till havs och kräver allt större lösensummor.