Hans bredband funkar inte när det regnar

Leverantören: det blir vatten i kabeln

NYHETER

Torbjörn Mård i Mellösa utanför Flen kan bara använda sitt bredband när det är fint väder.

När det börjar regna slutar det att fungera.

– Det räcker att det är fuktigt på natten för att jag ska tappa kontakten med internet, säger han.

Torbjörn Mård fick sitt bredband i februari. Strax efteråt märkte han att det bara fungerade när det var torrt ute. Han ringde till bredbandsleverantören All-tele och felanmälde. Först efter åtta månader kunde en tekniker härleda problemet.

– Det beror troligen på att det kommer vatten i kabeln, säger Tomas Olsson, driftschef på OpenNet som är ansvarig för nätet.

Kablarna tål inte vatten

Problemet är vanligt hos många kunder på landet som får bredband geom telejacket. Enligt Tomas Olsson beror det på att tekniken är gammal.

– Fram till telestationerna använder vi fiberkablar som är överlägsna i tålighet. Men sista biten ut till kunderna är det kopparkablar som är känsligare – särskilt för vatten.

Om kopparkablarna är långa och korsar kostängsel är risken för störningar extra stor. Likaså om man väljer en hög hastighet på sitt bredband.

"Alla kan inte få full kapacitet"

Vad som händer med Torbjörns bredband återstår att se.

– Vi har gjort en felanmälan till Skanova som leverarar kopparkabeln. Sedan får vi se vad de väljer för åtgärd, säger Tomas Olsson.

Om de ska byta kabel kan Tomas Olsson inte uttala sig om.

– Det skulle vara en omöjlighet att byta alla kopparkablar till fiberkablar. Vi får vara öppna mot våra kunder och säga att vi inte kan garantera alla en full kapacitet med dagens nät.