Nytt snöoväder på väg

Fortsatt varning för svårt väglag – en kvinna omkom i halkolycka

NYHETER

Större delen av landet är täckt av snö och till och med i söder råder minusgrader.

På måndag kommer mer snö som i kombination med kraftig blåst kan ge nya trafikproblem.

På fredagen var det skåningarna som halkade omkring i snö och is. 85 bilar körde av på en dag.

Under lördagen var de främst i Stockholmsområdet, på Öland och Gotland som bilisterna plötsligt märkte att däcken inte riktigt fick fäste. Men även på andra håll var det halt. I Hovmantorp utanför Växjö omkom en kvinna efter en olycka där hon krockat med en bil som fått sladd och kommit över på fel sida.

Generellt minusgrader

Efter den stökiga starten på helgen väntades söndagen bli förhållandevis lugn med bara enstaka snöbyar. Temperaturerna gör att snön som redan ligger väntas ligga kvar.

– Gotland och Västkusten kan få någon plusgrad, men generellt är det minusgrader i hela landet, sade Anna Österman på SMHI.

Men efter lugnet kommer stormen.

– Vi har ett lågtryck över Baltikum som redan natten mot måndag ger ökande vindar över havet och även för med sig snö.

– Till havs kan det bli ända upp till stormstyrka.

Nära Östersjökusten

Enligt prognoserna kommer den nya snön, i kombination med kraftig blåst, falla främst nära kusterna längs med Östersjön, hela vägen upp till Bottenviken. När snön driver i blåsten riskerar den att på sina håll polera vägarna så att det blir riktigt halt.

Och vintern den håller i sig. I alla fall till mitten på nästa vecka.

– På onsdag, eller kanske torsdag, klättrar temperaturerna uppåt och eventuellt smälter en del av snön, sade Österman.

FAKTA

Här är några av olyckorna som skedde i halkan på fredagen

Helsingborg: Två bilar frontalkrockar i Vallåkra vid 17-tiden. Fem personer förs till sjukhus. Några av dem kläms fast.

Kävlinge: Två personbilar kolliderar på väg 104, mellan Kävlinge och Dösjebro, strax innan klockan 16 i går. En person förs till sjukhus.

Båstad: En bil voltar på väg 1747 väster om Båstad. En person förs till sjukhus.

Kristianstad: En lastbil välter på E22 i höjd med Ekerödsrasten. Mannen förs till sjukhus men klarar sig utan allvarliga skador.

Mönsterås: Det hala väglaget får en kvinnlig bilist att köra av vägen. Hon förs till sjukhus med lindriga skador.

Gävle: På E4 strax söder om Hagsta förlorar en kvinna under kvällen kontrollen över sin bil. Hon snurrar runt och dundrar in i vajerräcket. Skadorna bedöms som lindriga.

Arvika: En 27-årig kvinna kör in i en lastbil i centrala Arvika vid 11.30. Hela bilens front förstörs. Kvinnan får lindriga skador.

Sundsvall: En person skadas lindrigt efter att ha väjt för en annan bil och halkat in i en lyktstolpe.

Nordmaling: En 50-årig kvinna får livshotande skador efter en våldsam frontalkrock på E4 under fredagsmorgonen. Även hennes manliga medpassagerare skadas allvarligt. En 25-årig man i den andra bilen får lindriga skador.

Piteå: Två vuxna och två barn förs till sjukhus efter en våldsam kollision med en älgko utanför Norrfjärden vid 16.30-tiden. Samtliga klarar sig utan livshotande skador.

Hallstahammar: En bil får sladd och halkar rakt in i ett elskåp.

Kraschen får elskåpet att skicka ut för hög spänning i ledningarna – vilket resulterar i 17 mindre husbränder. Inga personer skadas.

Lycksele: Föraren bakom hinner inte stanna för bilen som pausat vid kanten på väg 363 mellan Vormsele och Rusksele vid 17.30-tiden. Fyra personer skadas lindrigt.

Västerås: En 38-årig kvinna kör klockan 23.30 rakt in i rondellen längs Norrleden, i höjd med Ica Grytan. Kvinnan misstänks ha skadat nacken lindrigt, och körs till sjukhuse. Polisen misstänker inget brott.

Så klarar du och din bil kylan

Se till att ha filtar och extrakläder i bilen. Aluminiumbelagda filtar leder bort värme, klassiska yllefiltar är bäst.

Om du kör fast med bilen, rör på dig så du får igång blodcirkulationen och kroppen slutar ”huttra”, vilket kräver mycket energi.

Håll dig torr och fri från svett. Fuktiga kläder leder bort värmen från kroppen mycket snabbt.

Bilen bör ha ficklampa, isskrapa, startkablar, bogserlina, första hjälpen-väska, snöskyffel, reflexväst och varningstriangel.

Vita fläckar på kroppen är förstadiet till förfrysning. Ta av skorna och sätt på alla tillgängliga kläder. Värm kalla kroppsdelar mot varma kroppsdelar.

För personbilar, lätt lastbil och lätt buss är det krav på vinterdäck från den 1 december till 31 mars, om det är vinterväglag.

Smörj bilens lås, kolla vattennivån i batteriet, fyll på glykol i kylaren och öka koncentrationen av frostskydd i kylaren.

Källa: Vägverket, Ny Teknik