Sju fångar mördade i Guatemala

Fem halshöggs efter gängbråk

Foto: afp/Ap
en intern höjer händerna i en triumferande gest efter upproret som kostade sju fångar livet.
NYHETER

Sju personer har mördats under ett uppror på ett fängelse i Guatemala. Bråket inleddes med att nya fångar kom dit från ett rivaliserande gäng. Fem av offren halshöggs.

Upproret började under fredagen på fängelset Pavoncito i staden Fraijanes, sju mil söder om huvudstaden. En grupp interner var arga över för att medlemmar från ett rivaliserande gäng skulle föras över från ett annat fängelse.

– Detta är en tvist mellan fångar som tillhör olika ligor. Konflikterna fortsätter när de är inlåsta, säger Rudy Esquivel, fängelsets talesman.

Dömda för rån och mord

Polisen och myndigheterna försökte återta kontrollen över fängelset som rymmer mer än 900 fångar. De flesta är dömda för narkotikabrott, mord och rån, uppger Independent Television News (ITN).

Fångarna visade även upp de halshuggna offrens huvuden för fotografer utanför fängelset. Enligt Esquivel så har två andra fångar dött av skottskador på ett sjukhus, uppger AP.

Vanligt uppror

Upproren i överfyllda centralamerikanska fängelser är vanliga. Guatemala är ett av de mest våldsamma länderna i Latinamerika och tusentals människor dör i vanliga brott varje år. Även i maj halshöggs två personer efter att försökt smuggla narkotika till ett annat fängelse, uppger ITN.

ARTIKELN HANDLAR OM