"Farligare att vara kvinna än soldat i Kongo"

Tusentals våldtas och dödas av soldaterna

Foto: ap
Furah bär ved, och sin dotter Shukyru, på vägen som länkar samman Rupango och Sake i östra Kongo. Furah går de 16 kilometrarna varje dag, och tvingas ta stora risker eftersom området kontrolleras av CNDP-rebellerna.
NYHETER

I östra Kongo är det farligare att vara kvinna än soldat, uppger hjälporganisationer. De rapporterar om tusentals kvinnor som blir våldtagna när soldaterna drar fram – många blir också rånade eller dödade. Norska Aftenposten har mött tre kvinnor som överlevt attackerna. Här är deras berättelser.

Juma Mwa, 28, fick sin lunga punkterad av en soldat. Sakina Bahati, 26, blev utsatt för en gruppvåldtäkt och 12 -åriga Rebeca Kavi blev skjuten i höften.

Alla tre bor på sjukhuset i staden Goma. Juma kämpar för att bli frisk medan Sakina och Rebeca försöker hitta tillbaka till sina normala liv.

Orolig för familjen

Juma Mwa är orolig för hur det ska gå med hennes sex barn när hon är på sjukhuset. Hon är gravid med sitt sjunde barn och är svag av skadan i lungan – den fick hon då en soldat stack ner henne med bajonetten på sitt gevär. Läkaren vet ännu inte om hon klarar sig.

För Aftenposten berättar hon hur livet förändrades i oktober. Då kom en grupp soldater genom staden och rusade in i folks hem.

– Några män i uniform stormade i och krävde pengar. Jag sade att vi inte hade några. De trodde mig inte och till slut blev en så arg att han stack ner mig framför ögonen på barnen, säger hon.

Hon vet inte om det var regeringssoldater eller rebellgrupper som gjorde detta – bara att de hade uniform.

"Skulle dö i diket"

Sakina Bahati blev våldtagen av sex krigare. Det tog tid innan hon ens orkade berätta om vad som hänt.

– Jag var på väg hem från skolan hos den katolske prästen när sex män från milisen attackerade mig. De våldtog mig en efter en. När de var färdiga slängde de mig i diket och sa att jag skulle ligga där och dö, säger hon till Aftenposten.

På rehabiliteringssenter för våldtäktsoffer får Sakina Bahati behandling för skadorna - och även tillfälle att gå en utbildning. När hon blir utskriven vill hon flytta tillbaka till sin by i östra Kongo och starta ett litet skrädderi, säger hon till Aftenposten.

Sköt genom sängen

Rebeca Kavi blev skjuten i höften när hon gömt sig under sängen för en regeringssoldat. Han sköt henne genom sängen med en AK-47.

– Hon minns bara att hon gömde sig under sängen. Storasyster hittade henne och tog hit henne, berättar omvårdnadschefen Boendi för tidningen.

Skotten träffade i högra höften. Som tur är träffade det inte själva benen, så därför kan hon snart komma hem till sina föräldrar.

Tar sig lön genom att plundra

Den soldat som försökte döda Rebeca är inte den enda i regeringsarmen som har gett sig på civila – trots att arméns uppgift är att skydda dem. Minst 19 människor dödades i samma attack. Anledningen till plundringarna är att regeringssoldaterna är underbetalda och frustrerade. Därför ger de sig på civilbefolkningen, rapporterar hjälporganisationer.

I området Kivu har 3500 våldtäkter rapporterats i år, enligt Gemensamt initiativ mot sexuellt våld (JIOSV).

– Nu är det farligare att vara kvinna än en soldat i Kongo, säger organisationen till tidningen The East African.