Yxman spred skräck i kyrka

Avbröt gudstjänst med yxa och bensindunk

NYHETER

Panik utbröt på söndagen i Allhelgonakyrkan i Stockholm när en gudstjänst plöstligt avbröts av en man med yxa och en fylld bensindunk i händerna.

Ingen kom till skada men flera chockades.

– Alla blev rädda och så många som kunde sprang ut ur kyrkan, säger vittnet Mathias Bridfeldt, 37.

Mitt under predikan klev mannen in i Allhelgonakyrkan på Södermalm. Klädd i hantverkarbyxor och t-shirt gick han långsamt fram genom altargången.

– Först lade man inte märke till honom så mycket. Det var först när vi såg vad han hade i händerna, säger Mathias Bridfeldt som fanns bland de cirka 500 besökarna.

”Alla ska vara lugna”

Den medelålders långväxte mannen bar på en stor bensindunk, och en yxa.

– Sedan började han prata högt, och avbröt predikan, säger Mathias Birdfeldt.

– Han pratade om att alla skulle vara lugna, att allt skulle gå bra.

Vid det här laget började Mathias och många andra besökare uppfatta situationen som hotfull.

Sprang ut

– Alla blev rädda och väldigt många började springa ut ur kyrkan. Det var en otroligt märklig situation, som en chock som spred sig sakta.

– Mannen var väldigt lugn, han betedde sig inte våldsamt. Men det var ändå väldigt skrämmande med tanke på vad han hade i händerna.

Några av personerna inne i kyrkan valde att konfrontera mannen, och fick honom att lämna ifrån sig yxan och bensindunken. Mannen fördes ut ur kyrkan och polis tillkallades.

– Han stod och pratade för sig själv utanför kyrkan när vi anlände, och han fördes till psykakuten på St Görans sjukhus, säger Hans Wiksten, befäl på ledningscentralen i Stockholm till aftonbladet.se

Efter att mannen omhändertagits fortsatte gudstjänsten, efter att prästen informerat om polisens insats.

– Men många var fortfarande skärrade och några grät, så prästen fick återkomma till händelsen någon gång till, säger Mathias Bridfeldt.

Polisen kunde också konstatera att det fanns bensin i dunken som beslagtogs.

ARTIKELN HANDLAR OM