Tusentals belägrar Thailands parlament

Våldsamma protester i Bangkok – demonstranter försöker störta regeringen

Foto: Chumsak Kanoknan
Demonstranter flyttar en buss för att blockera infarten till parlamentet i Bangkok. Tusentals protesterande har omringat byggnaden för att förmår regeringen att avgå.
NYHETER

Tusentals regeringsfientliga demonstranter belägrade Thailands parlament på måndagen och lovade att bege sig till regeringskontoren och börsen i sitt ”slutliga” försök att störta regeringen.

Minst 10 000 PAD-demonstranter blockerade tillträdet till parlamentet och hindrade politiker från att ta sig in på parlamentsområdet för att delta i en debatt inför ett regionalt möte i Thailand nästa månad.

Foto: Chumsak Kanoknan
Thailändska soldater på vakt utanför parlamentet.

Mängder av kravallpoliser beväpnade enbart med sköldar drog sig tillbaka in på området, rapporterar Reuters.

Den thailändske premiärministern Somchai Wongsawat sade på söndagen i Peru, där han befinner sig i samband med Apec-mötet, att han inte har för avsikt att avgå inför de omfattande protesterna som kräver hans avgång.

– Vi valdes i demokratiska val, så jag kommer inte att avgå, sade han i en intervju med Reuters i Lima efter mötet med ledarna runt Stilla havet.

Efter att demonstranterna slagit en järnring kring parlamentsbyggnaden och förhindrat ett möte i församlingen bröt sig en grupp loss från huvuddemonstrationen för protester utanför finansdepartementet.

Två busslaster demonstranter åkte ut till den övergivna flygplatsterminal där premiärminister Somchai Wongsawat haft sitt kontor sedan demonstranterna inledde belägringen av hans ordinarie kontor i augusti.

Demonstranterna har utökat protesterna och blockerar även polishögkvarteret och ett kontor som tillhör ett av partierna i landets koalitionsregering.

Enligt polisen har demonstranterna också kapat fyra stadsbussar som de använder för att blockera byggnaderna.

– Demonstranterna gick på bussen beväpnade med påkar och sade till passagerarna och konduktören att gå av. Bara chauffören fick stanna kvar och så tog de över bussen, säger en talesperson för Bangkoks lokaltrafik.

En av bussarna kunde dock återtas efter att polisen skjutit sönder bussens däck. Sex medlemmar av PAD greps för inblandning i busskapningen. Enligt polisen hittades bland annat vapen och ammunition vid gripandet.

TT-AFP