Här finns jobben

Norrbotten trotsar krisen – och jagar arbetskraft i söder

1 av 3
strålande utsikter Pajalas utvecklingschef Erik Mella och Northland Resources Niclas Dahlström njuter av vyerna från ett av de berg där det planeras gruvbrytning.
NYHETER

PAJALA. Niclas Dahlström, 37, fick nog av bilköer, dyra bostäder och snöfria vintrar.

Han lämnade Stockholm och tog med sig familjen till Norrbotten – och ett jobb i gruvnäringen.

– Det finns ingen mer spännande plats i Sverige just nu, säger han.

Redan en timme före informationsmötet börjar invånarna i Kaunisvaara strömma till byns Folkets hus. Niclas Dahlström står i dörren, småpratar och hälsar folk välkomna. Många har han träffat tidigare under sina resor i byarna norr om Pajala.

Ute är det minusgrader och marken täcks av nysnö. Niclas Dahlström är klädd i svart kavaj, alla andra har vinterkläder. Det, och att han till skillnad från de flesta andra i lokalen inte växlar obehindrat mellan svenska och finska, är det enda som skvallrar om att han inte bott här i hela sitt liv.

– Finskan får bli mitt nästa projekt, säger han och skrattar.

Tröttnade på bilköerna

Niclas Dahlström var chef på en friskola i södra Stockholm, men längtade efter en ny utmaning och en lugnare tillvaro för sin dotter Ella. Familjen var trött på bilköer och överfulla tunnelbanetåg.

När både Niclas och hustrun Monica hittade jobb i Luleå gick flyttlasset.

– Dygnet har fått tre-fyra extra timmar, allt är inom fem minuters bilväg. När jag går på hockey kan jag skjutsa hem dottern i pausen och ändå hinna se nästa period. Det går inte i Stockholm, säger han.

I stället för en skola i Skarpnäck sköter Niclas Dahlströms sedan i augusti gruvföretaget Northland Resources kontakter med myndigheter och lokalbefolkning.

Jobbet är på många sätt tacksamt. På 50 år har Pajalas befolkning minskat från 15 000 invånare till 6 500 och gruvplanerna tas emot med öppna armar i bygden.

Hans största utmaning är inte oron för jaktmarker och fiskevatten – utan att pajalaborna blivit blåsta förr. Att företaget redan har 70 anställda på plats och satsar hundratals miljoner kronor på provborrningar och maskiner har mildrat tveksamheten.

Kan ge upp till 6 000 nya jobb

– Jag är positiv, men vi är luttrade här, säger gymnasieläraren Karl-Gunnar Rova, en av besökarna på informationsmötet i Kaunisvaara.

Företaget planerar för brytning av järnmalm på tre platser, två norr om Pajala och en på andra sidan finska gränsen. När alla gruvorna är i drift betyder det 4 000-6 000 nya jobb i kommunen.

– Det är en hisnande utveckling, det handlar om en total samhällsomvandling,

säger Pajalas kommunalråd Bengt Niska (s).

För att hitta folk till alla nya projekt i Norrbotten riktas blickarna söderut. För två veckor sedan reste representanter för fem kommuner i länet till Stockholm för att värva folk.

Vill åka till Göteborg

Redan nu planeras fler värvningsresor med fokus på orter där många är på väg att bli av med jobben. Nästa höst vill Niclas Dahlström åka till Göteborg, där han växte upp.

– Industriarbetare från Västsverige är högintressanta. Duktiga tjejer och killar som jobbat på Volvo kan sannolikt göra ett bra jobb här också, säger Niclas Dahlström.

Outbyggda älvar, närheten till det finska skidområdet Levi, bra skolor och billiga hus är några av de argument han laddat med för att locka folk att flytta norr om polcirkeln.

Ordet kris hörs sällan

– Med två industriarbetarlöner får man väldigt mycket för pengarna här, säger han.

Visst finns en oro för finanskrisen även i Norrbotten.

LKAB meddelade i veckan att bolaget drar ner produktionen och inte förnyar kontrakten med 250 vikarier.

Men ordet kris hörs sällan här.

Redan klubbade jätteinvesteringar innebär en mjukare lågkonjunktur än i resten av landet.

– Visst kommer det bli lite tuffare ett tag, men i det stora hela ser det bra ut, säger Göran Nilsson, chef på arbetsförmedlingen i Luleå.

Niclas Dahlström planerar för en framtid i Norrbotten.

– Att vi skulle lämna Norrbotten de närmaste tio åren är uteslutet. Det finns ingen mer spännande plats just nu. Och så gillar vi vintrarna.

FAKTA

Kiruna

LKAB satsar 25 miljarder. Hälften på en ny huvudnivå i gruvan, hälften på att flytta hela stan. Det kommer att behövas massor av folk i många år, men redan nu är det bostadsbrist i kommunen. LKAB har planer på att börja bryta i det nedlagda dagbrottet i Svappavaara.

Pajala

Orten har mer än halverats senaste 50 åren. Kanadensiska gruvföretaget Northland Resources ligger i startgroparna för att starta tre gruvor, varav två på svenska sidan gränsen. Redan nästa höst hoppas man börja bygga den första gruvan. Totalt skapas 4 000–

6 000 jobb, varav 1 200 i gruvorna.

Gällivare

LKAB och Boliden satsar på sina gruvor i Malmberget respektive Aitik. Även här är det bostadsbrist.

Piteå

Sveriges största vindkraftspark, med 1 100 vindsnurror, planeras i kommunen. Om inte miljöprövningar sätter käppar i hjulet kommer det behövas massor av arbetskraft.

Haparanda

Haparanda var en av få kommuner där arbetslösheten minskade i oktober. Ikeas nya varuhus har gjort gränsstaden till ett shoppingcentrum. Dessutom byggs ett nytt fängelse för 700 miljoner kronor.

Övrigt i N orrbotten

Vattenfall bygger om Akkats kraftstation i Jokkmokk för 650 milj kr.

Banverket satsar miljarder på nya Haparandabanan och ombyggnad Boden-Morjärv.

Vintertester av nya bilmodeller i Arvidsjaurstrakten har inneburit en boom i inlandet. Verksamheten fortsätter ta marknadsandelar.

Förutom stora byggen i Luleå, Piteå och Boden behövs det byggas i anslutning till gruvsatsningarna. Viss avmattning i byggsektorn, men mindre än i resten av landet.

Det råder stor brist på akademiker i Norrbotten. Allt från mellanchefer i kommunerna till ingenjörer och läkare efterfrågas.

Det hette ”Vi flytt int”. Nu gäller ”Flytt hit”. Samtidigt som nya varsel dagligen drabbar södra Sverige bubblar det av framtidstro i Norrbotten. Där planerar kommuner och företag värvnings- resor till krisorterna i söder.

ARTIKELN HANDLAR OM