185 miljoner pryder FN-tak

Miquel Barcelo hämtade inspiration till konstverketunder en vistelse i öknen. ” Det kändes som om världen droppade mot himlen”.
NYHETER

Arbetet tog 12 månader och har krävt 100 ton färg.

Nu är spanska konstnären Miquel Barcelos verk avtäckt i FN-byggnaden i Geneve.

Prislappen: 185 miljoner kronor – eller 93 miljoner måltider.

De färgsprakande kupolen i FN:s sammanträdessal tog Miquel Barcelo mer än ett år att konstruera. Hela konstverket är av aluminium och det har krävts både arkitekter och ingenjörer för att skapa konstruktionen, skriver BBC.

Prislappen landade till slut på 18 miljoner euro, motsvarande 185 miljoner kronor.

Hård kritik

Pengarna kommer från Spanien, cirka 60 procent kommer från spanska privata donationer, 40 procent står spanska staten för, enligt Pekka Johansson, pressekreterare på svenska FN-förbundet. Av de pengar som den spanska staten gett kommer cirka 500 000 euro från budgetanslag som ska täcka ”internationellt utvecklingssamarbete”.

Pengar som borde användas för att mildra fattigdom, menar en rad högljudda kritiker.

På svenska FN:s hemsida vädjar organisationen om bidrag som ska gå till skolmåltider i fattiga länder. Om man använder FN:s sätt att räkna skulle pengarna till takmålningen ha räckt till 95 miljoner mål mat.

Hårdast rasar kritiken i Spanien där opositionen anser att regeringen har tagit pengar direkt ur biståndskassan för att bidra till Miguel Barcelos lön.

Ban Ki-moon positiv

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon försvarar den dyra utsmyckningen. När konstverket avtäcktes tackade han Barcelo för att dennes "unika talang".

– Den bild du har skapat för det här rummet är innovativ och strålande. Jag betvivlar inte att människor från hela världen kommer att vilja se det här konstverket när de är i Geneve.