Får du mer pengar nästa år?

Löntagare och pensionärer blir rikare 2009 – hela listan

NYHETER

Finanskrisen drabbar inte de med lön.

Tvärtom får de en fetare plånbok nästa år.

Även de fattigaste pensionärerna får mer pengar över, visar en prognos från Institutet för privatekonomi på Swedbank.

– För första gången på ganska många år, säger Maria Ahrengart, ekonom Swedbank.

Varslen fortsätter att strömma in. Men samtidigt som vi går mot större arbetslöshet i landet kan de som får behålla sitt jobb glädja sig åt mer pengar i plånboken nästa år.

Det visar Institutet för privatekonomis prognos av de svenska hushållens ekonomi.

En hushållstyp som kommer att få det bättre ställt nästa år är pensionärerna.

Inte självklart svårare tider

– En prognos över hur hushållens ekonomi kommer att ha förändrats mellan januari 2008 och januari 2009 visar att hög inflation och tal om svåra tider inte självklart behöver betyda att det har blivit sämre för den som har jobb eller är pensionär, säger Maria Ahrengart.

De pensionärspar där båda får tilläggspension och tjänstepension förväntas enligt prognosen få 350 kronor mer över i plånboken per månad.

De största vinnarna rent procentuellt sett är de fattigaste pensionärerna. Deras så kallade garantipension höjs med 21,7 procent från januari 2008 till januari 2009.

I faktiska kronor innebär det 280 kronor mer i månaden.

Löntagare får fetare plånbok

Även vanliga löntagare ser ut att få en fetare plånbok nästa år. Orsakerna som pekas ut är i första hand höjda löner och sänkta inkomstskatter. Såväl arbetande ensamstående föräldrar som arbetande tvåbarnsfamiljer kan vänta sig en bättre ekonomi.

– I vår prognos över hushållens ekonomi för januari 2009 är de vuxna antingen löntagare eller pensionärer. De många varsel som har skett den senaste tiden och även framöver, gör att många riskerar att bli arbetslösa. De som drabbas av arbetslöshet kommer inte att känna igen sig i den positiva bild som vår prognos ger, skriver Institutet för privatekonomi i ett pressmeddelande.

FAKTA

Prognos för hushållstyper 2009