Han bor på flygplatsen

Hiroshi Nohara har levt på en flygplats – i tre månader

kultfigur Hiroshi Nohara är dagligen med i lokala tv-inslag, skriver autografer och blir fotograferad med resenärer, sedan han den 2 september valt att leva på flygplatsen JFK:s terminal 1. Foto: MARCO UGARTE/AP
NYHETER

Hiroshi Nohara skulle till Mexiko på semester.

Men han kom inte längre än till flygplatsen. Där har han bott i tre månader.

– Jag vet inte varför jag är här, säger han.

Förebilden?

I Hollywoodfilmen ”The terminal” tillbringar Tom Hanks rollfigur flera år i en terminal på flygplatsen JFK i New York.

Riktigt så länge har inte Hiroshi Nohara varit på Mexico Citys flygplats Benito Juarez.

Japanen skulle till Mexiko på semester, men beslöt sig för att stanna på terminal 1. Och där har han varit sedan den 2 september.

”Har inget bra skäl”

– Jag vet inte varför jag är här, jag har inget bra skäl, säger han enligt AP.

I början skrämde den ovårdade mannen andra resenärer, men nu är han något av en kultfigur. Lokal-tv sänder dagliga inslag med Nohara.

På internetsajten Youtube finns filmklipp där den smutsige japanen – han har inte duschat på tre månader – sover på en stol och vandrar omkring på flygplatsen.

– Han är en lugn, snäll man, säger Silvia Navarrete del Toro som jobbar på flygplatsen till AP.

Får mat gratis

Mat får Hiroshi Nohara från snabbmatsrestauranger, av flygpersonal och resenärer som ger honom det han behöver. Sover gör han lite var som helst inne på flygplatsen.

– Mitt liv är filmen ”The

terminal”, skämtar han.

Och myndigheterna kan inte göra något för att få japanen att åka hem. Hiroshi har ett visum som gäller till mitten av mars 2009 samt en retur-

biljett. Det ger honom rätten att stanna på terminal 1 fram till dess.

FAKTA

Andra som bott på en flygplats

Filmen ”The terminal” är baserad på en verklig historia. Merhan Karimi Nasseri bodde på flygplatsen Charles De Gaulle i Paris från 1988 till 2006. Orsaken var att han nekades inträde i Storbritannien och skickades till Paris men vägrade resa tillbaka till Iran. Efter att han till sist fått uppehållstillstånd i Frankrike lever han nu på ett härbärge för hemlösa i Paris.

Sanjai Shah levde på Jomo Kenyatta-flygplatsen i Kenya i nästan 13 månader då han efter en resa inte fick åka tillbaka till England. Historien fick ett lyckligt slut när de brittiska myndigheterna gav honom medborgarskap och Shah kunde återförenas med fru och barn.