Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Passa på att åka pulka

Snart försvinner snön

Sedan i fredagskväll har det varit snöigt och kallt i stora delar av Sverige. Flera trafikolyckor har rapporterats och flyget har drabbats av kraftiga förseningar. Men snart är det över för denna gången. Redan i morgon blir det plusgrader på flera håll.

— Snön försvinner kanske inte på en dag men framåt torsdag har den nog smält bort, säger Sten Laurin meteorolog på SMHI.

Vinterns första snöoväder har dragit fram över stora delar av Sverige. Flera bilolyckor har rapporterats och resenärer som rest från Arlanda flygplats har drabbats av kraftiga förseningar.

Men enligt Sten Laurin på SMHI är det bara på vissa ställen man kan prata om riktigt snökaos.

— Det är bara på några ställen man kan pratat om att det varit kaos. Det vi har upplevt nu har varit vinterns första snö, den tar oftast bilisterna på sängkanten och orsakar en del olyckor, säger Sten Laurin meteorolog på SMHI.

Blir varmare

Men för alla som har tagit fram pulkan ur förrådet kan det snart vara dags att ställa in den igen. Redan i morgon drar en varmfront in över Sydsverige och det blir plusgrader en bra bit upp i landet.

— Snön försvinner kanske inte på en dag men framåt torsdag har den nog smält bort, säger Laurin.

I Norrland kan det komma en del snö även på onsdagen. Längre ner i landet finns det, enligt Laurin, en liten risk för underkylt regn. Men det är ingen stor riskatt regnet ska orsaka blixthalka.

— Så länge det finns snö som absorberar regnet är det ingen fara, säger Laurin.

Flera plusgrader och sol

Varmfronten håller i sig och på torsdagen och fredagen kan stora delar av landet ha flera plusgrader.

— Det kan nog ligga på runt 5-6 plusgrader i Stockholmsområdet. På västkusten kan det bli runt 9 plusgrader, säger Sten Laurin.

För den som vill njuta av solsken är det till östra Svealand som man ska bege sig. Här är det enligt Laurin, goda solchanser på torsdag och fredag.

Karin Holmberg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet