Vad har hänt Jimmy, 22?

Försvann efter krogbesök – nu misstänker polisen människorov

1 av 5
”VI HAR LETAT ÖVERALLT” Jimmys mamma Birgitta Bäckman och pappa Göran Blix tillsammans med vännerna Louise Lindblom, Morgan Bergman och morbröderna Anders och Peter Bäckman.
NYHETER

LUDVIKA. Har du sett Jimmy Bäckman, 22, från Ludvika?

Han försvann efter ett krogbesök i fredags natt – i dag uppger polisen att ett vittne kan ha sett Jimmy två kilometer utanför Ludvika under fredagsnatten.

– Vi saknar honom och vill bara att han ska komma hem, säger mamma Birgitta.

Jimmy och hans vänner hade samlats i lägenheten på Högbergsgatan i Ludvika i fredags kväll. De spelade lp-skivor med rock-musik och drack öl.

– Vi lyssnade på Rolling Stones, skämtade och hade jättetrevligt. Sen fick vi skjuts till stan, säger vännen Matilda Johansson, 18.

Runt midnatt stannade de vid en bankomat på Storgatan och Jimmy tog ut 500 kronor. Sen gick de in på den nyöppnade nattklubben Solo. Där slutar alla spår.

”Världens snällaste”

Ingen i Jimmy bekantskapskrets kan förstå vad som har hänt. Han har en väldigt bra kontakt med sin familj och brukar höra av sig nästan varje dag.

– Han är värdens snällaste kille och hamnar aldrig i bråk, säger hans mamma Birgitta.

Polisen tycker att försvinnandet är mycket mystiskt och har inlett en förundersökning om människorov.

– Vi ser inte någon rimlig förklaring till att han skulle hålla sig borta och ingen har hört ett dyft ifrån honom, säger Sven-Åke Petters, presstalesman på poliseni Dalarna.

Polisens sista spår efter Jimmy är en spårning av hans mobiltelefon klockan 01.32 natten till lördagen.

– Vi tittar närmare på telefonen. Vi har en idé om var den har varit, men det är ett stort område – från 200 meter till 2 mils omkrets,säger Sven-Åke Petters.

Har sökts igenom

Nattklubben har sökts igenom med polishundar och filmer från övervakningskameror kontrolleras. Det dåliga vädret har försvårat efterspaningarna och helikoptersökning har inte varit möjlig.

– Vi hoppas få upp helikoptern så snart som möjligt, säger Sven-Åke Petters.

Utredarna från Ludvikapolisen har fått förstärkning från länskriminalen och anhöriga och vänner har förhörts. Ett tiotal poliser jobbar med fallet.

Söker i vattendrag

På tisdagen gick polisen ut med ny information. Ett vittne har sett en person som passar in på Jimmy Bäcklunds signalement på Landforsvägen, två kilometer utanför Ludvika. Klockan var 01.20 på natten och personen som skulle kunna vara den försvunne 22-åringen gick i riktning mot Borlänge.

Under dagen kommer vattendragen i området att genomsökas med hjälp av räddningstjänsten i Ludvika.

– De söker med båt i sjöar som ligger parallellt med riksvägen, säger Sven-Åke Petters.

I föräldrahemmet har Jimmys vänner och släktingar samlats för att stötta varandra. Mamma Birgitta Bäckman och pappa Göran Blix väntar oroligt på besked. Sista gången de såg Jimmy var i fredags kvällen vid 19-tiden.

– Han var jätteglad och hjälpte oss att göra om i köket. Innan han gick så bestämde vi att vi skulle fika på lördagen, säger pappa Göran.

Hörde aldrig av sig

Men Jimmy hörde aldrig av sig och familjen började bli orolig. När han inte svarade i telefonen ringde de hans flickvän som bor en bit utanför Ludvika. Inte heller hon hade hört av honom och de bestämde sig för att börja leta.

Under helgen har de sökt i området kring hans bostad och i centrum.

– Vi har letat överallt, i diken och containrar och i skogen, säger mamma Birgitta.

I går bildade de en skallgångskedja med 25 personer, men även det utan resultat.

– Vi har tryckt upp lappar med en efterlysning som vi gett till bevakningsbolag och taxibilar. Och vi har klistrat upp dem i affärer, säger pappa Göran.

Musikintresserad

Jimmy Bäckman arbetar som montör åt ABB i Ludvika och hans stora intresse är hårdrocksmusik.

– Ibland när han är ute så har han hårdrocksminkning, målad med svart kajalpenna runt ögonen. Han har den stilen men inte alls den attityden, säger vännen Louise Lindblom, 21.

En av teorierna är att han kan ha hamnat i bråk med någon som retat sig på hans utseende. Men familjen tror inte att Jimmy skulle ha

låtit sig provoceras.

– Vi har pratat om det där, men om det skulle ha blivit en sådan situation skulle han ha backat undan. Han är inte killen som hamnar

i bråk, säger pappa Göran.

FAKTA

HAR DU SETT JIMMY?

Jimmy Bäckman, 22, beskrivs som hårdrockare och brukar sminka sig när han går på krogen.

Jimmy är cirka 1,85 meter lång, har smal kroppsbyggnad och långt ljust hår.

Vid försvinnandet bar han blå stuprörsjeans, nitbälte, svart skinnjacka och skor av märket Converse.

Har du upplysningar om Jimmys försvinnande? Ring polisen i Ludvika: 0240-66 74 10 eller polisens växel: 114 14.