Svenskar strandsatta

”De kan inte ta sig därifrån, varken hem till Sverige eller in till stan”

1 av 3 | Foto: REUTERS
Suvarnabhumi international airport – bara at vänta och hoppas på det bästa.
NYHETER

Ett hundratal svenskar är strandsatta på Suvarnabhumi-flygplatsen i Thailands huvudstad Bangkok.

Våldsamma protester tvingade på tisdagen myndigheterna att stänga flygplatsen.

Tusentals turister, bland dem ett antal svenskar, blev strandsatta på Suvarnabhumi-flygplatsen i Thailands huvudstad Bangkok på tisdagen.

Myndigheterna stängde flygplatsen sedan den stormats av demonstranter.

– De kan inte ta sig därifrån, varken hem till Sverige eller in till stan, sade Gufran al-Nadaf vid utrikesdepartementets presstjänst till TT.

– Vägarna är avspärrade och det finns demonstranter på flygplatsen. Alla flyg därifrån är inställda.

Hundratals svenska resenärer, i huvudsak dem som var inbokade på Thai Airways flygning till Stockholm och SAS sena plan till Köpenhamn, berördes av de inställda flygen. UD bedömer dock att bara ”enstaka” svenskar hade hunnit ut till flygplatsen innan den stängdes.

Evakuerad

– Vi vet bara att flygplatsen som vi flyger på är stängd. Vår SAS-personal som normalt arbetar där har blivit evakuerad, sade Elisabeth Manzi, presschef på SAS, till TT.

– Alla passagerare bokas om till nya flyg och vi bokar hotell i den mån vi kan, sade Jonas Broström, försäljningschef på Thai Airways.

Bakgrunden är intensiva protester i regi av den så kallade Folkalliansen för demokrati, PAD, som sedan augusti demonstrerar mot regeringen och försöker tvinga den att avgå. Skälet till att PAD på tisdagen intog flygplatsen var att premiärminister Somchai Wongsawat var på väg hem från en resa till Peru.

De senaste oroligheterna kulminerar just som den svenska högsäsongen för Thailandsresor börjar. I fjol besökte omkring 360 000 svenska turister landet enligt Fritidsresor. Svenska researrangörer sade sig följa utvecklingen i Bangkok noga, men betonade att de flesta svenskar som semestrar i Thailand åker direkt till öarna Phuket eller Krabi.

Avrådan

– Vi har drygt 6 000 svenskar i Thailand nu. 80 av dem är i Bangkok, de kom dit på tisdagsmorgonen, sade Marie Malmros, informatör på Fritidsresor, till TT.

Både Malmros och Vingresors informationschef Magdalena Öhrn påpekar att protesterna i huvudsak ägt rum vid regeringsbyggnaderna som är långt från stadens turistattraktioner och shoppingkvarter.

– Vi har via sms avrått våra resenärer från att vistas i området runt parlamentet och särskilt undvika folksamlingar där, berättar Malmros.

Vingresor hade på tisdagen 114 gäster i Bangkok och 4 314 i övriga Thailand.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM