Bangkoks största flygplats stängd

1 av 3 | Foto: AP
NYHETER

Hundratals demonstranter har stormat terminalbyggnaden på Bangkoks största flygplats Suvarnabhumi.

– För passagerarnas säkerhet tvingades vi stoppa utgående flighter från flygplatsen, säger flygplatschefen Serirat Prasutanon.

Medlemmar av oppositionsrörelsen PAD bröt genom poliskedjorna och tog sig fram mot den påkostade terminalen medan turister förundrade såg på.

Vissa demostranter var maskerade och utrustade med järnrör.

Enligt flygplatschefen Serirat Prasutanon försökte man förhandla med demostranterna, men utan resultat.

Stormningen ledde till att flygtrafiken stoppades och flygplatsen stängdes.

Inkommande flygplan tillåts landa, men kan också omdirigerade till andra flygplatser om situationen förvärras, uppger Reuters.

Hur länge flygplatsen kommer att hållas stängd är i nuläget oklart.

Premiärministern på väg

Anledningen till att PAD-demostranterna har stormat flygplatsen är att Thailands premiärminister Somchai Wongsawat, som är på väg till Thailand från Peru, skulle ha landat på flygplatsen i dag.

Men på grund av tekniska problem är flighten försenad.

Demonstranterna har krävt premiärministerns avgång sedan i augusti, eftersom de anser att han är sin företrädares marionettdocka.

– Vi har försökt pressa regeringen i över 50 timmar utan att något har hänt, så vi måste driva vår kampanj ett steg ytterligare genom att stänga flygplatsen för att världen ska få reda på vilka problem Thailand står inför, säger PAD-ledaren Sondhi Limthongkul till Reuters.

Dödläge

När premiärministern kommer tillbaka till Thailand är oklart. Enligt Reuters källor kanske planet inte landar förrän i morgon kväll.

Landets vice premiärminister, Chauwarat Chanweerakul, säger att regeringen avstår från att använda våld för att få slut på dödläget.

– De måste sluta ta över viktiga platser som flygplatser. Vi ska försöka förhandla med dem för att få slut på det här, det är inte acceptabelt. Det skadar ekonomin, och det skadar Thailand allvarligt, säger han till nyhetsbyrån AP.

Men enligt demonstranternas talesman Suriyasai Katasila har PAD bestämt sig. De kommer att hålla flygplatsen stängd "tills Somchai avgår", rapporterar AP.

ARTIKELN HANDLAR OM