Elizabeth II avlyssnad

Samovaren från Ryssland buggad

1 av 3 | Foto: AP
Drottning Elizabeth II:s privata sommarslott Balmoral, sju mil väster om Aberdeen i Skottland.
NYHETER

Engelska drottningen har blivit fråntagen sin favorittekanna – den misstänks vara buggad. Tekannan var en present från Ryssland.

Den elektriska samovaren var en enligt uppgift drottningens favoritkanna som hon hade i sitt privata sommarslott Balmoral. Men efter 20 år har nu säkerhetstjänsten tagit bort den eftersom den misstänks vara buggad, uppger Sky News.

Den utsmyckade röda och gula samovaren var en gåva från ryska konstflygningslaget. På den tiden pågick kalla kriget och Sovjetunionen var en stormakt. Nu har säkerhetstjänsten upptäckt att ledningarna i samovaren kan innehålla en avlyssningsenhet.

Världens ledare har bjudits på te

Om det stämmer har ryssarna fått tillgång till en rad viktig samtal genom åren: Drottningen som blev förtjust i tekannan har använt den i sällskap med premiärministrar och ledare världen över – och när hon druckit te med sin familj.

– Samovaren har alltid varit lite av en gåta. Ingen kan räkna ut vad ryssarna hade tänkt att att vi skulle göra med den, säger en tjänsteman till Daily Express.

Även utseendet på tekannan har förbryllat teknikerna.

– Ledningar såg ut som om de kom från en tank från andra världskriget. De var inte direkt snygga.

Tekannan åkte ut först

Tekannan åke ut från slottet efter att man gjort en säkerhetsgenomgång med teknisk utrustning.

– Man gick igenom alla tänkbara rum – offentliga och privata – och det allra första som försvann var tekannan, berättar tjänstemannen.

Buggning var mycket vanligt under kalla kriget – både väst- och östblocket hittade på många kreativa lösningar både för att bugga varandra och för att spåra varandras avlyssningsutrustning.