Verktygslådan i rymden hittad

Tappades av astronaut i rymden – amatörastronom har hittat den

NYHETER

Under rymd-promenaden i förra veckan tappade astronauten Heidemarie Stefanyshyn-Piper hela sin verktygslåda i rymden.

Förlorad för alltid trodde de flesta.

Men nu har en amatörastronom hittat lådan – med hjälp av ett vanligt teleskop.

Astronauten Heidemarie Stefanyshyn-Piper tappade den 800 000 kronor dyra verktygslådan när hon arbetade på den internationella rymdstationen ISS i tisdags i förra veckan.

– Toppen! sa Heidemarie Stefanyshyn-Piper samtidigt som verktygen gled i väg i rymden.

Kan ses från jorden

Men verktygen försvann inte.

Nu har Amatörastronomen Kevin Fetter lyckats filma verktygslådans färd runt jorden från sin bakgård i Brockville, Ontario rapporterar Fox News.

– Jag är ingen proffesionell astronom. En natt råkade jag titta mot natthimlen och fastnade för astronomi. Det var först flera år senare som jag började spana på sateliter, säger han till The Age of Melbourne.

Kommer att brinna upp

Kevin Fetter använde sig av ett matematiskt verktyg på internet för att slå fast exakt när verktygslådan skulle passera ovanför hans huvud.

– Det som avgör om man kommer att kunna se den och fånga den på video beror på storleken på föremålet och hur mycket ljus det reflekterar, säger han till The Age of Melbourne.

Experter uppger att verktygslådan med sitt innehåll inte kommer att krascha mot jorden utan brinna upp när den kommer in i atmosfären. Däremot finns det viss risk för att verktygen kan komma att träffa rymdstationen.