Sänkt ”piratskepp” var vanlig fiskebåt

NYHETER

Thailändsk båt sänkt av ”misstag”

Fartyget som den indiska flottan sänkte i förra veckan var inget piratskepp utan en fiskebåt som kapats av pirater, enligt internationella sjöfartsövervakare.

Indierna å sin sida hävdar att de sköt i självförsvar.

Den korta sjöstriden ägde rum förra veckan när den indiska fregatten INS Tabar hann upp ett fartyg som indierna misstänkte var ett så kallat ”moderskepp” – ett av piraternas flytande högkvarter.

Enligt befälhavaren på INS Tabar fanns flera beväpnade pirater ombord på fartyget och flera av dem besköt också det indiska örlogsfartyget som öppnade eld i självförsvar och sänkte den mindre båten.

Fick beröm

Den indiska flottan fick mycket beröm för sin insats men nu hävdar den internationella sjöfartsbyrån (IMB) att båten som sänktes var en thailändsk trålare som kapats av pirater samma dag.

Uppgifterna kommer från en kambodjansk besättningsman. Han hamnade i vattnet och räddades av andra fiskare först fyra dagar senare. Minst en thailändsk besättningsman dog i attacken och 14 saknas fortfarande.

Sannolikheten att besättningen ska hittas i livet är minimal eftersom skeppet fattade eld och exploderade samt att besättningen satt bundna när striden bröt ut.

Indierna vidhåller att de handlat rätt och bara försvarat sig mot de beväpnade piraterna ombord. IMB är dock kritiska till att indierna inte kände till att båten var kapad – information som andra länders flottor hade.

– Den indiska flottan kanske inte hade fått den här informationen eftersom de inte är en del i alliansen och vi har inget direktkontakt med dem, säger IMB:s talesman Noel Choong.

”Ärliga” förhandlingar

De indiska fartygen är några av de många utländska örlogsfartyg som befinner sig i Adenviken för att bekämpa de somaliska piraterna och garantera säker passage för de många fartyg som passerar genom vattnen.

Sedan årets början har piraterna angripit över 100 fartyg utanför Somalias kust. 17 fartyg är fortfarande i piraternas våld och över 250 besättningsmän hålls som gisslan.

Den mest spektakulära attacken är kapningen av den saudiska supertankern Sirius Star. Kaparna av tankern krävde på onsdagen vad man benämnde ”intensivare och ärligare” förhandlingar mellan kapare och rederi.