– Hon bor bara här då och då

Corazza Bildt: Därför betalar vi skatten i Italien i stället för i Sverige

NYHETER

Anna Maria Corazza Bildt bekräftar att familjens barnflicka inte betalar skatt i Sverige.

– Jag är ingen skatteexpert, det är en revisionsfirma som sköter det, säger hon.

Nästa år väntas Anna Maria Corazza Bildt bli en av moderaternas toppkandidater i EU-valet.

Foto: Foto: lina boström einarsson
”JAG LITAR PÅ REVISIONSFIRMAN” Anna Maria Corazza Bildt på det italienska slottet Tabiano. Utrikesministerns fru uppger också att anledningen till att paret betalar skatt och arbetsgivaravgifter för sin barnflicka i Italien beror på att hon ofta jobbar i landet. ”Jag behöver henne mycket mer där än i Sverige”, säger Corazza Bildt.

Anna Maria Corazza Bildt, 45, säger till Aftonbladet att hon inte har någonting emot att prata om familjens barnflicka.

Ursprungligen anställde hon kvinnan, som kallas ”Luda”, för att jobba i Italien.

– Men sedan blev det mer och mer också i Sverige, säger Anna Maria Corazza Bildt.

– Så vi har skaffat uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige. Men senaste tiden har hon inte varit i Sverige mer än sex månader.

Jobbar i Italien

Anna Maria Corazza Bildt säger att familjen låtit revisionsfirman Öhrlings Pricewaterhouse Coopers sköta om allt det praktiska. Alltifrån ansökan om arbets- och uppehållstillstånd, till folkbokföring och deklaration av noll kronor i inkomst för barnflickan.

Hon säger att de betalar skatt och arbetsgivaravgifter i Italien i stället.

Varför är hon skriven hos er i Sverige om hon inte bor här?

– Hon bor här då och då. Hon bor inte här hela tiden. Hon följer mig, jag jobbar mycket i Italien. Där behöver jag henne mycket mer än i Sverige. Just nu är hon i Ukraina.

”Betyder inte något”

– Men skälet till att vi har ordnat folkbokföring här är att vi vill ge henne så mycket rättigheter som möjligt. Det är därför jag vill ha både uppehållstillstånd, arbetstillstånd och folkbokföring, även om det inte behövs.

– Sedan tycker jag inte att folkbokföringen betyder någonting när det gäller skatten. Det är många svenskar som bor någon annanstans som inte är skattskyldiga i Sverige fast de är svenska medborgare.

Skatteverket säger att om man är folkbokförd i Sverige ska man också skatta i Sverige.

– Ja, vi har deklarerat för henne med hjälp av Öhrling Pricewaterhouse Coopers, och det var så att hon inte var skattskyldig i Sverige. Hon har gjort en deklaration i Sverige och en i Italien.

Den skatteexpert vi har talat med säger att huvudregeln är att om man är folkbokförd i Sverige ska man också skatta här. Om man är här mindre än halva året ska man inte vara folkbokförd här men betala en särskild inkomstskatt för utomlands bosatta. Det är en särskild skatt på 25 procent för det arbete som utförs i Sverige.

– Nej, men det är absolut inte vad jag har fått från revisionsfirman. Det är första gången jag hör det. Hon är beskattad i Italien så varför ska hon beskattas i Sverige?

”De har skött allt”

– Jag ber om ursäkt, jag är ingen skatteexpert men jag har självklart tittat på alla de här sakerna när det gäller mig själv och min barnflicka.

– Det är Öhrling Pricewaterhouse Cooper som har tagit hand om hela processen, jag litar på att de inte säger något som är fel. Det är de som har gjort det åt mig. Det är väldigt komplicerade frågor, jag vill vara säker på att det sköts på rätt sätt.

– Men det här överraskar mig. Det här måste jag titta på.