Svenska sitter fast på hotellet

Explosioner hördes och brand utbröt efter polisens stormning – skrik hörs inifrån hotellet

Foto: REUTERS
NYHETER

UD bekräftar för aftonbladet.se att en svensk kvinna vid midnatt svensk tid satt fast på ett av de två belägrade lyxhotellen i Bombay.

– Hon mår under omständigheterna väl, säger Miriam Mannbro på UD:s pressjour.

Nyheten kommer samtidigt som bilder från den lokala tv-kanalen IBN visar hur lyxhotellet Taj Mahal Palace Hotel i Bombay står i full brand.

Foto: CNN

Nyhetsbyrån AFP uppger att branden startade sedan polis och terrorister stött samman.

UD:s pressjour bekräftar att en svenska sitter fast på ett av de två hotellet Taj och Oberoi. Vilket av dem vill man inte säga.

– En svensk medborgare befinner sig på ett av de två hotellen som är delvis belägrade. Kvinnan mår under omständigheterna väl. Hon är på sitt hotellrum och är inte tagen fånge, säger Miriam Mannbro.

Inga skadade

UD och ambassaden har kontakt med knappt tio svenskar som är i området. Det finns ännu inga rapporter om skadade eller saknade.

– Det finns ett tjugotal svenskar i Bombay vad vi vet nu, hälften bofasta. Det finns personer vi fortfarande försöker nå.

Enligt tv-bilderna brinner den övre våningen och taket på lyxhotellet. Brandmän försöker förtvivlat släcka branden från utsidan. Samtidigt kommer rapporter att människor hörs skrika inne i eldhavet.

Under tiden tv-reportern rapporterade från platsen hördes både skottlossning och explosioner från hotellet.

”Mest affärsmän”

A.N. Roy, polischef i delstaten Maharashtra bekräftar att gisslan har tagits på hotellen Oberoi och Taj. 15 personer, varav hälften västerlänningar, ska sitta gisslan på Taj.

Det är okänt om några svenskar bodde på hotellet.

– Det bor ett dussintal svenskar bofast i Bombay. Vi har varit i kontakt med flera av dem. Men vi vet inte hur många svenska turister som är där. Vi har fortfarande inga rapporter om döda eller skadade svenskar. Det här är oerhört viktigt att ta reda på att alla är välbehållna, säger Anders Sjöberg, tillförordnad myndighetschef på svenska ambassaden i New Dehli.

– I området som drabbats finns mest affärsmän, men även backpackers på väg till Goa och andra typer av turister, tillägger han.

Mellan 50 och 100 personer ska ha lyckats ta sig ut från hotellet. Det är okänt hur många som är kvar där inne, men såväl gisslan som terrorister befaras vara kvar i det brinnande hotellet.

Flera våningar

Gisslan ska hållas på flera olika våningar, uppger Satish Katsa, talesman för Bombaypolisen.

Times of India uppger att det pågår en kommandoaktion mot Oberoi Hotel där terrorister uppges ha förskansat sig.

Vid 22.40-tiden svensk tid, skriver Times of India att polisen och armén har stormat Oberoi Hotel.

NDTV uppger att polisen även stormat Taj Hotel. Något senare kablades också bilder på det brinnande Taj Hotel ut.

Till indisk tv säger ett vittne att terroristerna letade efter turister med brittiska eller amerikanska pass.

– De var inte intresserade av italienare eller tyskar utan frågade särskilt efter britter och amerikaner, säger vittnet Rakesh Patel.

Texten uppdateras.