Petades från SVT – då sa Claes stopp

Stjärnproducenten Meta Bergqvist skulle flyttas – precis som Rikard Palm

Rapportankaret Claes Elfsberg skrev enligt uppgifter till Aftonbladet brev till ledningen på SVT om att producenten Meta Bergquist skulle få behålla sin tjänst.
NYHETER

Nyhetsankaret Rikard Palm är inte ensam om att ha drabbats av SVT:s nedskärningar.

Stjärnproducenten Meta Bergqvist petades – men räddades av Claes Elfsberg.

– Han är en fantastisk generös vän som ställt upp för mig, säger hon.

Meta Bergqvist, 60, blev känd som Lasse Berghagens vapendragare i ”Allsång på Skansen”. Hon producerade programmet i många år och bidrog till att det blev ett av SVT:s mest framgångsrika och folkkära.

När Lasse Berghagen slutade valde också Meta Bergqvist att göra det – med flaggan i topp.

”Skrev ett brev”

Sedan dess har hon producerat en mängd nöjessatsningar och galor. Men i ungefär sex månader hängde Meta Bergqvist löst.

– Företaget ska banta och så är det, det drabbar alla. Jag var en av dem som drabbades av nedskärningarna. Jag visste inte vad som skulle hända med mig och mitt arbete, säger hon.

På nöjet där hon jobbat i många år hänvisade man till arbetsbrist och hon blev erbjuden ett annat jobb på SVT –som hon inte ville ha. Då ryckte vännen och Rapportankaret Claes Elfsberg in.

Enligt uppgifter till Aftonbladet skrev han ett brev till ledningen och bad att Meta Bergqvist skulle få behålla sin tjänst.

– Det känns väldigt privat, det har varit jättejobbigt. Jag kan bara säga vilken vän han är som är så härligt schysst och så otroligt generös, säger Meta Bergqvist.

Hon har fått besked om att hon får vara kvar på nöjet som producent.

Enligt en initierad källa finns det en informell ledningskultur på SVT där Claes Elfsberg har en stark ställning.

”Har stöttat henne”

– Det är väldigt många som har det besvärligt just nu och jag befinner mig inte i någon situation att jag kan fatta något beslut på något sätt utan beslut fattas av cheferna på företaget, säger Claes Elfsberg.

– Jag känner till att Claes är nära vän med Meta och att han stöttat henne, men han har inte påverkat vår bemanning, säger Johanna Frelin, divisionschef för allmän-teve på SVT.