De lottar – om ditt liv

NYHETER

Manuell hjärtmassage – eller behandling med den nya supermaskinen.

Lotten avgör.

– Det är lite som att hoppa ut från ett flygplan och en har fallskärm och en annan är utan, säger ambulanssjuksköterskan Björn Jadeland till Sydsvenskan.

Sedan några år finns hjärtmassagemaskinen Lucas i alla skånska ambulanser. Hittills har den använts i de flesta fall där patienter drabbas av hjärtstillestånd.

Personalen är övertygad om maskinens förträfflighet. Det är inte vetenskapen.

Studie i två år

Därför ska nu Lucas fördelar utredas i en studie, skriver Sydsvenskan. De kommande två åren utrustas Malmös ambulanser med kort för lottdragning. Hälften av patienterna behandlas med maskinen, andra halvan manuellt.

Björn Jadeland är kritisk.

– Moraliskt känns det inte bra. Jag tror att alla inom ambulanssjukvården alltid hade velat använda Lucas, säger han till tidningen.

Orkar mer

Lucas fördel är att den kan ge hjärtmassage under längre tid än vad en människa orkar. Johan Silfverstolpe, överläkare på Kamber Skåne som ansvarar för ambulanserna, är beredd att ta risken att patienter kan dö av otillräcklig behandling.

– Man måste väga vinsten av en studie mot de risker som kan finnas för individen. På sikt kan vi vinna människoliv om vi får veta att Lucas är en bättre behandling, säger han till Sydsvenskan.

Försöket inleds i dag. Vissa patienter undantas, till exempel barn, gravida och olycksoffer.

Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM