Soldater stormar judiskt centrum

Var ett av tio mål för terroristerna

NYHETER

17 mörkklädda soldater har trängt in i det judiska centrumet varifrån explosioner hörs, säger ett ögonvittne. De först sju soldaterna hukade på byggnadens tak medan de väntade på att helikoptrarna skulle återkomma med tio till.

Foto: afp
Soldater stormade på fredagsmorgonen, svensk tid, ett judiskt centrum i Bombay.

När alla soldaterna anlänt spred de sig till olika positioner på trappor och altaner. Under tiden släppte helikoptern ned utrustning åt dem.

Det var dock oklar huruvida aktionen genomförts av indier eller israeler, skriver AFP.

Israel förnekar via sin indiska ambassad att landet är inblandat i stormningen av det judiska centrumet i Bombay, skriver AFP.

Ett av tio mål

De närmaste husen runt centrumet, som inrymt i byggnaden Nariman House, hade utrymts inför stormningen. Ett stycke längre bort hade hundratals människor tagit sig upp på hustaken för att följa utvecklingen.

Det judiska centrumet var ett av de omkring tio målen när Bombay utsattes för en serie angrepp i onsdags.

Ett okänt antal människor befinner sig inne i centrumet, flera av dem är israeler. Sju ur gisslan fritogs dock på torsdagskvällen, uppgav indiskt säkerhetsfolk.

Centrumet drivs av den ultraortodoxa Lubavitchrörelsen. Där finns en bönelokal och en studieanläggning. Lubavitchrörelsen erbjuder skydd där och driver ett vandrarhem för ryggsäcksturister och andra resande.

Kokerska flydde

En kokerska som är anställd vid centrumet har lyckats ta sig därifrån tillsammans med sin tvåårige son. Hon berättar i israeliska tidningen Haaretz att hon under ockupationens första tolv timmar barrikaderat sig i sitt rum. När hon hörde barngråt utanför dörren tittade hon ut, tog med sig också det barnet och flydde från platsen. Centrumets barnskötare, som gömt sig med henne, flydde samtidigt.

130 människor har dödats sedan attackerna inleddes i Bombay i onsdags, uppger en polischef på fredagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM