”Vi har blivit helt överväldigade av gensvaret”

Aftonbladets Monica Gunne chattade om artikelserien ”Vågar du bli gammal?”

NYHETER

Aftonbladets artikelserie, "Vågar du bli gammal? ”, har engagerat många läsare under den gågna veckan. I dag chattade reportern Monica Gunne med några av läsarna. Läs hela chatten här:

Monica Gunne

fd vårdbiträde säger: vad kan vi som är unga som inte arbetar inom vården (längre) göra för att hjälpa den äldre generationen att få det bättre?
Monica Gunne säger: Om jag det visste. Jag vet inte om du tänker gå tillbaka inom vården. Isåfall är det utbildning som gäller. Utbildning, spets, kompetens. Om inte. Kanske att besöka vårdhem, påverka politiker, skaffa kunskap. Vara på.
Hannah säger: Varför är det så dåligt, brist på pengar eller slarvig personal? Kommer det ske en förändring, för så vill nog ingen ha det.
Monica Gunne säger: Att det inte funkar beror på flera orsaker. Bland annat uppdelning mellan kommun och landsting. Kommunen har ansvar för boende, hemtjänst och viss vård. Medan landstingets läkare står för mediciner och sjukvård. Det här är en komplicerad organisation med många hinder och fallgropar. Dålig samordning. Usel kommunikation. Anhöriga fattar ofta inte vad den här uppdelningen mellan olika huvudmän innebär och blir tokiga av frustration. Utbildningsnivån är ofta låg inom äldreomsrogen. Och ledningen svag.
Sven-Olof Olsson säger: Jag bor i en stuga på 24m2 utan vatten och avloppjag är 70 år om en månad någon hjälp av Boden kommun har jag inte fått jag har även min vänstra arm ur funktion efter en strok är det så vi pensionärer ska behandlas?
Monica Gunne säger: Åh, kära. Du har rätt till hjälp. Du har rätt till hemtjänst, att någon kommer med mat och ser till dig.Du måste stå på dig.
Sarah Märtas barnbarn säger: Jag vill bara säga att jag är glad att det är någon som äntligen tagit tag i denhär frågan. Jag har kämpat länge och hårt och har nästan gett upp hoppet. Men när jag ser att det är så många som finns därute som vill hjälpa till så ser jag ljuset i tunneln igen.......
Monica Gunne säger: Alltså, vi här på Aftonbladet har blivit helt överväldigade över gensvaret. Att den här frågan om våra äldre är så het. Att det väckt så mycket engagemang. Det är ju en stor och komplicerad fråga. Man kan se på det hela från hur många sidor som helst. På måndag ska vi uppvakta hälsominister Maria Larsson med över 100000 namn.
Lina säger: Jag undrar varför sverige inte tar efter andra länder i vår närhet, jobbar själv i danmark och lämnade det svenska systemet för den dåliga omsorgen. I danmark vill jag bli gammal
Monica Gunne säger: Hej! Jag vet inte skillnaden mellan Sverige och Danmark. Men nu ska jag ta reda på det. Tack för tipset.
Mirja säger: Jobbar inom hemtjänsten. Vi får fler och fler att gå till per dag, ca tio stycken plus gångtid, man går långt över en mil per dag. Varför talas det aldrig om personalens situation. Ingen verkar bry sig, inte cheferna, vi är något som katten har släpat in och som kostar bar.
Monica Gunne säger: Många är rädda för att klaga och sticka ut. De är rädda för konsekvenserna. Men jag gör gärna jobb på dig och dina kompisar. Skicka ditt namn och telnr till mig: [email protected]
Benny säger: Vad är skillnaden nu mot förr?
Monica Gunne säger: Det är fler som är äldre nu. Kvinnorna som förut tog hand om de gamla i hemmen förvärsarbetar och "äldrefrågan" har blivit något för kommun och landsting. Det handlar om organsiation och ekonomi. Ledarskap. Då kom man till hemmet. Nu bor du hemma med stöd av hemtjänsten. Men du måste ansöka om allt. Mat, promenader, tvätt, handla. Det blir ju en stor, komplicerad organisation. Många far vilse.
Ingela säger: Kan man som utomstående besöka ett äldreboende för att ge dem "lite glädje"? Jag går hemma sjukskriven och skulle gärna glädja dem med lite läsning, promenad, musik etc Så som de har det i Nynäshamn borde alla få ha det. När jag jobbade som undersköterska inom äldrevården på 80-talet fanns det mycket av värme och omtanke. Mycket som är bra kostar inte pengar men det hårda klimatet i Sverige gör nog att många glömmer bort det.
Monica Gunne säger: Jag vet inte om du får lov att sprida glädje och bjuda på dina kunskaper. Jag vet att Röda korset har volontärer, riktigt skickliga människor som besöker gamla. Annars vet jag inte om du kanske kan ta kontakt med kommunen och erbjuda dina storstilade tjänster. De kanske har någon idé. Go for it.
swedman säger: Ska man bara kräva att få vård på äldre dagar, ska vi alla inte ställa upp och hjälpa till att ta hand om våra äldre?
Monica Gunne säger: Jo, i framtiden, år 2030, blir det inte att kräva. Då blir det att ställa upp. År 2030 kommer det att finnas 2.3 miljoner över 65 år. Du förstår, det blir att ställa upp. Mina barn får lägga karriärpinnarna åt sidan. Så är det.
Linda säger: Tycker det är jätte bra att ni granskar äldre vården. Tycker faktiskt att dem äldre som har jobbat och kämpat i hela sitt liv ska få en njutbar ålderdom. I stället för att lägga pengar på massa annat skräp så som olika statyer mm kan dem väll lägga pengar på mänskligheten i stället. Och låt alla äldre par få bo tillsammans när dem kommer in på ett hem. Tack för att du tar tag i det hela..
Monica Gunne säger: Tack! Ja, det är för jävligt att en äldre person far illa på grund av otydliga ansvarsområden. Att t ex äldre skickas hem från sjukhuset och så finns det ingen plats på korttidsboendet och då åker 89-åringen hem och kan till exempel varken gå eller sköta sin hygien. Det måste ändras på.
Emilie säger: Nej det vågar jag inte för jag har själv jobbat inom vården och tvingas göra det jag inte vill. Typ lägga dom vid sex tiden och trycka ner medicin i deras halsart. Ska det vara så
Monica Gunne säger: Hej,det är klart att du tar en risk. Men skriv din berättelse till mig (om du vill), så kan jag läsa och förstå hur det funkar. Det är viktigt att ha en inblick, när man är ute och gafflar.
Alice.O säger: Hur ska våra äldre få en bra ålderdom när det bara privatiseras o pengarna/vinsten styr
Monica Gunne säger: Ja, det gäller att kolla vårdhemmet. Hur är ledningen? Vad har de för aktiviteter. Hur är maten? Finns massage? Hur mycket responstid finns det? När lägger man oss? Hur sker medicineringen? Vad finns för tankar. Ställ en massa frågor. Oroa!
Thomas K säger: På Debatt i går var det ingen från socialdeomrkaterna trots de haft makten i 12 år. Varför angriper ni inte de för besparingar och försämringar? De har dragit in 20.000 särskilt boende trots världens högsta skatteryck!
Monica Gunne säger: Alltså, jag tror att det är fel att göra det här till en politisk käbbelfråga. Äldrefrågan är större än så. Det behövs en nationell samling med de skarpaste hjärnorna för att möta morgondagens vårdbehov på ett etiskt och ekonomiskt försvarsbars sätt. Politiker har ingen koll. Ingen framförhållningen. Äldre är en framtidsfråga. Inget lappa och laga längre.
lollo säger: hej varför inte tar mer positivt med i artklarna? granska hemtjänst & servicehus de behöver mer personal de behöver mer personal! de springer röven av sig!
Monica Gunne säger: Det är en svår balans mellan det negtiva och positiva. Vi har försökt pricka in tre problemområden, resten av artiklarna är "positiva". Goda exempel. Idag till exempel. Och sedan kommer ett knäck till. För det finns ju mycket kärlek i äldrevården också. Det ska inte glömmas.
Anita säger: Jag efterlyser kommuner som har äldreboende där gifta äldre par kan bo tillsammans utan krav på att båda måste vara i behov av hjälp och omvårdnad.
Monica Gunne säger: Jag vet tyvärr ingenting om just det problemet. Men det är ju inte klok om det är så. Vilket förmynderi. Att be om lov vem man ska bo med. Att vi plötsligt inte har den rättigheten när vi blir äldre. Sånt otyg kommer att ändras på. Det ska ändras på.
Lina säger: Det schema jag arbetade efter sist jag var inne för två månader sen, (har valt att lämna vården för vidareutbildning) hade jag minst 3 som var totalt sängliggnade och oförmögna att själv ens vända sig i sängen. Det fanns inget vändschema, inga extra tillsynsrundor där man ger dryck som exempel. Detta är inget ovanligt i Malmö, jag har arbetat i två stadsdelar där det är likadant. Man klarar inte emotionellt sätt att stanna kvar under sådana förhållnaden. Har de gamla och sjuka inga anhöriga är de totalt utan möjlighet att bli hörda......
Monica Gunne säger: Skriv ner allt du varit med om. Bara som dokumentation. Datum, klockslag, all fakta. Det är vår plikt att dokumentera det som är orättfärdigt. Det kanske aldrig blir publicerat, men det finns där i en gömma någonstans. Lycka till med din vidareutbildning!
micson säger: Vad har du reagerat mest på under din granskning?
Monica Gunne säger: Åh, låt mig tänka. Jo, det är nog att det inte finns några långsiktiga planer inför framtiden, då det snart kommer att bli så många äldre. Jag har också blivit skakad över medicineringen. Att äldre sövs ner. Att de sover från sju till sju. Att de också sövs ner när de blir "oroliga". Och att det är så passivt på så många äldreboende. Att de gamla bara sitter. Att de sitter och väntar på att året ska gå. Medicineringen är komplicerad. Kanske behövs den i vissa svåra fall. Men att mediciner används för att göra lätthanterliga tycker jag är en vårdskandal.
Moderator säger: Då tar vi sista frågan.
vickpastel säger: vad vill ni på afonbladet uppnå med namninsamlingen?? mera pengar til äldravården ?
Monica Gunne säger: Vi vill väcka frågan. Vi vill sätta fokus på Äldrevården. Det är dags. Politikerna har inget framtidsperspektiv alls. Och vården fungerar inte som det är idag. Den är inte genomtänkt. Det är ett lappverk. 2030 är det 2 miljoner 300000 som ska ha samhällets stöd. Då förstår du. Det behövs en omruskning.

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM