Thailand- resenärer flygs hem

Austrian Airlines flyger hem 300 från militärflygplats – Apollo kör från Phuket

NYHETER

Barnfamiljer, äldre och sjuka blir de första som redan i natt kommer att flygas hem från militärflygplatsen U-Taphao söder om Bangkok.

– Vi räknar med att snart kunna komma igång och köra enligt ordinarie tidtabell, säger Johannes Walter, vd för Austrian Airlines i Sverige.

Och researrangören Apollo kommer att köra hem sina resenärer från Phuket på söndag.

Austrian Airlines Sverige-vd Johannes Walter.

Något förvånande berättar Walter att bokningarna till Thailand inte tycks ha minskat trots den pågående krisen som stängt den internationella flygplatsen Suvarnabhumi.

– Det beror förmodligen på att situationen inte upplevs som särskilt hotfull. Så länge man undviker demonstrationerna så är det ingen fara för turisterna, säger Walter.

Bussresa

U-Taphao ligger cirka 15 mil söder om Bangkok och resenärerna måste alltså åka en cirka tre timmars bussresa för att ta sig dit. Flygplatsen håller heller inte samma standard som Suvarnabhumi.

– Den är säker, men det finns bara en incheckningsdisk. Men resenärerna är tålmodiga och har förståelse för situationen.

Hur stora merkostnader har krisen i Bangkok inneburit för er?

– Det vet jag inte. Det viktigaste för oss är att få hem resenärerna och komma igång med trafiken så fort som möjligt.

Vet du ifall fler flygbolag har eller kommer att följa ert exempel?

– Nej, det vet jag inte heller, säger Johannes Walter.

Flyger från Phuket

Researrangören Apollo har valt en annan taktik för att få hem sina 322 resenärer som just nu väntar i Bangkok på att få komma hem till Sverige, Norge och Danmark. De kommer att bussas till Phuket i södra Thailand och flygas hem med Apollos eget flygbolag Novair på söndag, med avresa 14.30.

– En del av våra gäster har väntat sedan i tisdags på att få komma hem. Även om de allra flesta är mycket förstående inför situationen så är det klart att alla vill komma hem så fort som möjligt. Det blir ju ohållbart att bara vänta. Därför har vi tittat på olika möjligheter att lösa situationen så snabbt och smidigt som möjligt, säger Apollos informationschef Kajsa Moström i ett pressmeddelande.

Det är alla som har avresa till och med den första december från Bangkok som nu erbjuds möjligheten att resa hem från Phuket.

– Även om flygplatsen öppnar inom kort så gör vi bedömningen att våra gäster kommer hem fortare på det här sättet, fortsätter Kajsa Moström.

FAKTA

Mötesplats för svenskar

Flera strandsatta svenskar i Bangkok träffas dagligen klockan 16.30 lokal tid på Cheap Charlies på Sukumvit Soi 11 och vill bjuda in andra i samma situation. Syftet är att dela med sig av uppdateringar om vad som just nu händer i huvudstaden.