Polisen rustar för 30 november

NYHETER

I Lund vill nationalister tåga till minnet av Karl XII och motdemonstranter vill hindra det.

Även i Stockholm planeras demonstrationer.

– Det ser mycket ut, suckar närpolischefen Jörgen Nilsson i Lund.

Fram till början av 1990-talet var den 30 november i Lund förknippat med kravaller och oroligheter. Sedan har det varit ganska lugnt, men nu befaras oroligheter igen.

Får förstärkning

Jörgen Nilsson bekräftar att polisen tar hjälp från andra polisområden, men avslöjar inte hur stor styrka som finns beredd. Han ser svårförenliga uppgifter. Det gäller både att skydda ”vanligt folk” och att garantera mötesfrihet och rätten att uttrycka åsikter.

Taktiken är att avvakta i det längsta med preciserade demonstrationstillstånd och hålla diskussionen i gång med såväl nätverket Fria nationalister Skåne, som vill hylla Karl XII, som med de vänstergrupper som kallar till ”antirasistisk mobilisering”.

– Vi talar med alla och är mycket glada för den dialogen, säger Jörgen Nilsson.

Nationalisterna ansökte om att samlas nära Lunds centralstation, men har hänvisats till en parkeringsplats i närheten. Motdemonstranterna har ansökt om att få samlas dels vid domkyrkan, dels nära stationen och nationalistsamlingen.

– Vi vill inte att de ska få ha sitt möte över huvud taget, men vi hoppas på en både fredlig och folklig demonstration, säger Thisbe Stadler, ordförande i Ung vänster i Lund.

Ordförande i 30-novemberföreningen är Lars Hultén. Föreningens tio–femton medlemmar brukar traditionsenligt samlas i domkyrkan, men i år har Fria nationalister i Skåne gett Karl XII-firandet ett annat ansikte. Hultén säger att han först kände sig trampad på tårna, men ställer ändå upp som talare på nationalisternas möte.

– Jag känner mig hedrad, säger han.

Hög beredskap

Även polisen i Stockholm håller extra hög beredskap under söndagen. Då hålls två demonstrationer till minnet av Karl XII.

Först går Nationaldemokraterna från Östermalmstorg till Riddarholmskyrkan. Senare under eftermiddagen går Folkfronten, tidigare Nationalsocialistisk Front, samma sträcka.

Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen, säger att det inte kommit in några tillståndsansökningar om motdemonstrationer.

– Men vi måste ha en beredskap eftersom tidigare erfarenheter säger att det kan bli oroligt, säger han.

Peter Palmkvist/TT