Terrorister använde svenska Lisas mobil

Foto: Foto: PRIVAT
Lisa Ringnér lyckades ta sig ut ur hotellet tillsammans med Lars Näckter.
NYHETER

En av terroristerna i Bombay använde svenskan Lisa Ringnérs mobiltelefon. Ifrån den ringde han indisk tv och lät sig intervjuas inifrån det belägrade lyxhotellet Oberoi.

Terroristen, som kallade sig Shadullah, ringde på torsdagsmorgonen till den nationella tv-stationen. Han gjorde det med en telefon som tillhör Lisa Ringnér på rum 1856, skriver nyhetstjänsten Webindia123 och specificerar telefonnumret.

Mannen höll sig gömd i hotellet och genomförde en lång intervju om skälen till terrorattacken. Han förklarade sig tillhöra den hittills okända gruppen Deccan Mujahedin, som kräver att alla islamister i indiska fängelser ska släppas.

– Annars ödelägger vi det här stället, sade Shadullah bland annat i tv-sändningen.

På väg hem

Lisa Ringnér, 26 år, och hennes pojkvän Lars Näckter, 30 år, från Östersund lyckades fly nerför rökfyllda trappor sedan en bomb utlösts på hotell Oberei. I ett mejl till Sveriges Televisions Mittnytt på fredagen skriver Lars Näckter att terroristerna var inne i deras rum strax efter att de flytt och där hittat Lisa Ringnérs kvarlämnade telefon.

– Jag pratade med Lasse och han berättade att han hört att terroristerna använt hennes telefon, sade pappan Bertil Näckter till TT på fredagskvällen.

Han berättade också att det svenska paret förberedde sig för att åka hem till Sverige. Enligt sonen befinner de sig i säkerhet i väntan på flyget.

Ett samtal till

När TT ringde Lisa Ringnérs mobiltelefon upplyste en automatisk röst att numret inte var tillgängligt.

Webindia123 rapporterar att tv-stationen fick ytterligare ett samtal från en terrorist, presenterad som Imran Babar. Denne ringde från det judiska centret Narimam House med en mobiltelefon tillhörig en Holtzberg Gaverlein. Den terroristintervjun var mer osammanhängande och gav inte så mycket information.

TT