Hittad vid sina döda föräldrar

Moshe får fira sin tvåårsdag som föräldralös

1 av 3 | Foto: AP/Hillary Levin
En bild på den lille Moshe, som i dag fyller två år.
NYHETER

Tv-bilderna grep tag i en hel värld:

I blodbestänkta kläder, greppandes ett ljusblått kramdjur och med ett bedövat ansiktsuttryck bars lille Moshe ut från blodbadet i det judiska centret i Bombay.

Han hittades stående i sina föräldrars blod.

I dag skulle Moshe fira sin andra födelsedag tillsammans med sina syskon och sina föräldrar, rabbi Gavriel Holtzberg, 29, och Rivka, 28.

Men istället får hans farföräldrar försöka förklara för den lille pojken att mamma och pappa aldrig kommer tillbaka. Paret blev två av terroristernas dödsoffer i det judiska centret i Bombay.

Räddad av kokerskan

Moshe räddades av centrets kokerska Sandra Samuel, som också arbetade som paret Holtzbergs barnsköterska. Hon hittade honom stående i en blodpöl i köket, bredvid låg hans föräldrar och två andra gisslan, livlösa.

Hon grep tag i pojken och rusade ut. Rullande tv-kameror fångade flykten till säkerheten.

I dag säger Sandra Samuel:

– Han frågar efter sin mamma hela tiden.

Flyttade för fem år sedan

Paret Holtzberg har tre barn. De flyttade från New York till Bombay för fem år sedan för att förestå det judiska centret Chabad House, ett av många runt om i världen där judiska resenärer bor.

Solomon Sopher, en vän till familjen, berättar för The Times att paret vakade ängsligt över sin yngste son Moshe, efter att hans bror dött i en blodsjukdom.

Rabbi Holtzbergs sista telefonsamtal gick till det israeliska konsulatet i Bombay när han larmade att beväpnade män tagit sig in i centret. Samtalet avbröts mitt i.