Striderna över – sista terroristerna dödade

Mysterium att de var så få

Foto: afp
Enligt vissa källor dödades de tre sista terroristerna på hotell Taj Mahal på lördagsmorgonen, svensk tid.
NYHETER

De var bara ungefär tio stycken, männen som höll mångmiljonstaden Bombay i skräck i flera dygn. Men de var bättre förberedda än någon anat.

På lördagen sattes en slags punkt för dramat, när jättehotellet Taj Mahal förklarades vara säkrat.

– Alla stridshandlingar är slut och de tre sista terroristerna i Taj Mahal Hotel är döda, uppgav polismästaren Hassan Gafoor natten till lördagen svensk tid, två och ett halvt dygn efter det första anfallet i onsdags.

– Vi söker nu igenom vartenda rum i hotellet för att förvissa oss om att det är säkert, sade chefen för Indiens nationella säkerhetsstyrka J K Dutt.

Det historiska lyxhotellet blev den sista skådeplatsen för striderna, som inleddes med att grupper av unga män gick till angrepp mot en rad mål runtom i Indiens ekonomiska huvudstad.

Antalet döda lär sluta en bit över 200 när alla delar av de drabbade byggnaderna gåtts igenom. Indiska myndigheter bekräftade på lördagen 195 döda. Om terroristerna ingår i den siffran är oklart.

Antalet skadade är kring 300, medan ytterligare flera hundra som hamnade i händelsernas centrum klarat sig undan med blotta förskräckelsen.

Liten grupp

Indiska myndigheter uppger antalet gärningsmän till mellan 10 och 20. Hur en så liten grupp så unga personer kunde genomföra ett så utdraget blodbad, som pågick flera dygn i flera av Bombays stadsdelar, är något av ett mysterium – särskilt som de bara hade handeldvapen, alltså inga tyngre vapen, samt granater och liknande med sig.

Men förberedelserna verkar ha varit både mer långdragna och mer påkostade än vad som framkommit under dramats första dygn.

Enligt indiska medier kom nio av de unga männen till Bombay för flera månader sedan. De hyrde en lägenhet i Calabaområdet, centralt i Bombay och nära målen för de kommande anfallen, och uppges ha framställt sig som studenter.

Några av gärningsmännen ska också i god tid ha tagit in på Taj Mahal-hotellet. Rummen på lyxanläggningen kostar tusentals kronor natten, så gruppen verkar inte ha saknat ekonomiska resurser.

”Ansvarsfull granne”

Indiska företrädare, däribland premiärminister Manmohan Singh och utrikesminister Pranab Mukherjee, har mer eller mindre öppet sagt att många av gärningsmännen kom från Pakistan, Indiens gamla ärkefiende.

På lördagen höll Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi en presskonferens där han lovade att hans land hjälper till om spåren leder dit.

– Om någon grupp är inblandad i denna fruktansvärda handling kommer Pakistans regering att agera, sade han efter ett krismöte i Islamabad.

Qureshi underströk att Indien inte utpekat Pakistan som land.

– De misstänker grupper som kan ha närvaro här. . . Vi är en ansvarsfull nation och en ansvarsfull granne.

Ett tidigare erbjudande om att skicka en av Pakistans högst uppsatta säkerhetschefer till Bombay för att delta i utredningen har dock strukits.

FAKTA

Utlänningar bland offren i Bombay

Bland de ungefär 200 döda i terrorattackerna i Bombay tros finnas minst 26 utländska medborgare, även om det ännu är oklart om en del hade dubbla medborgarskap:

Åtta israeler har mist livet, varav sex på det judiska kulturcentret Chabad House.

USA har meddelat att fem medborgare dödats.

Två fransmän, enligt uppgift ett par i underklädesbranschen, har dödats.

Två australier, män 71 respektive 49 år gamla, dödades.

Kanada har förlorat två medborgare, en kvinna och en man.

Italien, Japan, Mauritius, Singapore, Storbritannien, Thailand och Tyskland har uppgett att en person från respektive land har förlorat livet i terrordramat.

(TT-AFP)