’SVT:s blodbad har bara börjat’

Nu flyttas morgonprofil och nyhetsankare

Foto: carl-johan söder/svt, ibl, scanpix
ville vara kvar Erika Bjerström i ”Korrespondenterna” flyttas. ”Det är ingen hemlighet att jag ville vara kvar”, säger hon. Även morgonprofilen Jesper Henricson omplaceras och det gäller också Rapports Yvonne Åstrand som måste börja jobba natt.
NYHETER

Rapport förlorar nyhetsankaret.

”Korrespondenterna” byter ut programledaren.

Och morgonsändningarna tappar sin profil.

– Det är bara början. Nästa vecka börjar blodbadet på rikt-igt, säger en källa på SVT.

Förflyttningen av nyhetsankaret Rikard Palm, 47, väckte bestörtning. Nu avslöjas ytterligare namn på SVT:s omplaceringslista.

– Det är en tung stämning på SVT just nu. Vi måste spara 250 miljoner kronor, säger Helene Axelsson Sahlin, HR-direktör på företaget.

En av Rapports mest kända kvinnliga tv-profiler, Yvonne Åstrand, 45, är en av de drabbade. Hon har varit på SVT i närmare 20 år – men måste nu börja jobba natt.

– Hennes är det mest hjärtskärande av alla öden i huset. En ensamstående kvinna med två barn som måste vara borta på nätterna, säger en kollega som vill vara anonym.

”Jag ville vara kvar”

Olov Carlsson, divisionschef på SVT Nyheter, menar att förändringen inte blir så stor.

– Yvonne kommer fortfarande att synas i rutan, och det handlar bara om ett fåtal nattpass i månaden. Hon kommer bland annat att ha 22.25-sändningen, som är en av våra mest sedda, säger han.

Även de som vant sig vid Erika Bjerströms ansikte i programmet ”Korrespondenterna” blir besvikna. Efter två säsonger byts hon ut som programledare – och ersätts av Fredrik Önnevall.

– Mina chefer får svara på vad det var som gjorde att de flyttade på mig. Det är ingen hemlighet att jag ville vara kvar, säger Erika Bjerström, 46.

Och enligt uppgifter till Aftonbladet försvinner också morgon-tv-profilen Jesper Henricson, 42.

– Jag vill inte kommentera min egen situation, men det är tufft för många, säger han.

Bitter stämning

Bakom kamerorna på SVT är stämningen lika bitter.

– Visst, det är jättesynd om dem som tvingas bli omplacerade, men många av oss får ju faktiskt sparken nästa vecka och har inte ens ett obekvämt schema att gå till, säger en anställd.

FAKTA

500 drabbas av besparingarna

Av totalt 2 600 anställda så drabbas 500 personer direkt av SVT:s besparingar.

Av de 500 kommer cirka 100 personer att omplaceras, 250 sägs upp med hjälp av pensionsavtal och speciella ”frivilligpaket” och ungefär 150 personer får sparken.

Besked om vilka som får gå ska, enligt uppgifter till Aftonbladet, komma nästa vecka.