De är dömda att leva i sorg

Nu stöttar mammorna varandra – och kräver längre straff för männen som mördade deras unga döttrar

1 av 3
NYHETER

ALINGSÅS. Deras döttrars mördare släpps ur fängelset om sex-sju år.

Men mammorna Iréne, Lillemor, Anette, Carina och Lena är dömda till livslång sorg.

– Den som har berövat en annan människa livet ska tillbringa resten av sitt eget i fängelse, säger Lena Karlsson, 44.

Bara den som själv förlorat ett barn kan förstå den fulla vidden av katastrofen. Nu har fem mammor, alla drabbade 2008, på olika vägar tagit kontakt med varandra.

”Ett helvete”

I Alingsås bor Iréne Cardell, 52. Hon är mamma till Emma, 25, som mördades i Skene av sin exsambo.

I samma stad finns också Lillemor Johansen, 41. I 136 dagar hoppades hon att försvunna dottern Nathalie, 20, skulle återvända. En lantbrukare hittade den unga kvinnans nergrävda kropp i ett skogsbryn. Kort efteråt grep polisen hennes sambo som erkände att han strypt henne.

– Samma polis utredde båda morden. Jag ville inte tränga mig på utan bad att han skulle lämna mitt telefonnummer till Lillemor, säger Iréne.

– Det är så skönt att hon finns här i stan. En trygghet. Utomstående kan aldrig sätta sig in i vilket helvete detta är, säger Lillemor.

Hon vet att hennes dotters mördare aldrig kan dömas till livstid.

– Han hade inte fyllt 21. Tre ynka månader räddade honom, han som förstört våra liv, säger Lillemor.

”Lurade henne”

Samma påföljd, tio års fängelse, dömdes Emmas 30-åriga exsambo till i Borås tingsrätt. För ett mord av “normalgraden”. I går fastställde hovrätten domen.

– Vad bäddar inte detta för? Han planlade detta, lurade in henne i huset och ströp henne. Straffet visar att det inte är någon större fara att ta en annan människas liv, säger Iréne.

Vice chefsåklagare Daniel Edsbagge hade yrkat livstid.

– Tio år är inte en adekvat påföljd när förloppet är så utdraget som det var här. Straffskalan borde dessutom vara mer differentierad med möjlighet att döma upp till 18 års fängelse, säger han.

Anette Louko, 45, i Mora ville inte sitta med under rättegången mot mannen som mördade hennes dotter Rose-Marie, 15. Hon och äldsta dottern lyssnade via högtalare i ett rum intill.

Sänkte straffet

Dottern skulle ha tagit bussen på fredagskvällen till sin pappa. Tonåringens sargade kropp hittades på en byggarbetsplats tre dagar senare. Kort efteråt grep polisen en 19-åring.

Han hade haft kontakt med sitt offer via internet. Hovrätten ändrade tingsrättens dom och sänkte straffet, från tio till nio års fängelse.

– Det som inte fick hända, det hände ändå. Trots att jag vakade så över henne och kollade vad hon gjorde på nätet.

– Jag tänker på henne hela tiden. Det är jättetyst och tomt här hemma nu. Utan mina fyra andra barn så hade jag inte klarat det här. De betyder allt för mig och är det värdefullaste jag har, säger Anette.

Har mejlkontakt

Hon har sin blogg – och kontakt via mejl med Nathalies mamma. Och med Englas mamma Carina Höglund, 40, i idylliska Stjärnsund.

Mannen som berövade tioåriga Engla livet, Anders Eklund, är dömd till livstids fängelse

– Det var jätteviktigt. Han är ju en farlig människa, för alla. Slug och beräknande. Och alldeles för farlig för att vara ute i samhället. Det har han ju visat flera gånger, säger Carina.

Eklund är nu placerad på Norrtäljeanstaltens särskilda avdelning för sexualbrottslingar. Och han har redan klagat på fängelsematen.

– Han gnäller för att han bara har insikt om sig själv, säger Carina.

Lilla Hjo ligger vackert vid Vätterns västra strand. Lägenheten där 22-åriga Johanna Karlsson bragdes om livet i somras är fortfarande avspärrad.

Skövde tingsrätt har ännu inte avkunnat dom mot den åtalade 25-åringen.

– Jag är livrädd att han ska överlämnas till vård och inte få fängelse, säger Lena Karlsson.

Hon hittade sin dotter – men på väg in mötte hon först sitt knappt treåriga barnbarn Klara. Flickan hade varit ensam med sin döda mamma i över ett dygn.

”Så mycket hat”

Lena tror inte att hon hade orkat leva vidare om hon hade varit ensam.

– Man har så mycket hat i sig. Det är en kamp varje minut. Men vi är väldigt nära varandra i familjen. Allihop träffas. Ingen ska behöva känna sig ensam, säger Lena.

Nu måste hon lära sig leva med vetskapen om att dottern är borta för alltid.

–Vi var på ett födelsedagskalas i helgen. Och när vi satt där allihop så tänkte jag plötsligt: “Men kommer inte Johanna och Klara också?”

Fotnot: Klara heter i verkligheten något annat.

FAKTA

MÖDRARNAS SJU EGNA KRAV

1. Ändra praxis.

Vi anhöriga döms till ett liv i sorg. Men i dag kan den som fälls för mord komma undan med tio års fängelse och i praktiken vara ute efter sex-sju år. Högsta domstolen måste ändra praxis från 2007. Medge prövningstillstånd snarast för gårdagens hovrättsdom på tio års fängelse för mordet på Emma Cardell.

2. Ändra lagen.

I dag är domstolarna bakbundna. Valet står mellan tio års fängelse eller livstid. Regeringen måste lägga fram och riksdagen rösta igenom en ny lag snarast som ger utrymme för till exempel straffet 18 års fängelse för mord. 

3. Gärningsmannens låga ålder ska inte ge straffrabatt.

Den som har fyllt 18 är myndig och vuxen i samhällets ögon. En vuxen person som begår ett grovt våldsbrott ska också bära det fulla ansvaret för sin gärning. Dagens straffrabatt riskerar dessutom att utnyttjas av kriminella, som skickar fram unga för att utföra grova våldsbrott som mord.

4. Gott uppförande på anstalt ska inte leda till kortad strafftid eller tidsbestämt straff för livstidsdömd.

Vid grova våldsbrott är det särskilt viktigt att gärningsmannen avtjänar hela straffet för det han eller hon gjort sig skyldig till. Slopa möjligheten till frigivning efter två tredjedelar av strafftiden.

5. Låt anhöriga få en större roll i rättsprocessen.

Åklagaren strävar efter en fällande dom. Men viktigast är att sanningen kommer fram under rättegången. Anhöriga kan bidra med kunskap och relevanta frågor.

6. Ombud till hjälp med det praktiska.

Ge anhöriga, som inte själva orkar, ett ombud. Ombudet ska följa familjen genom hela rättsprocessen och ta hand om det praktiska, telefonsamtal, blanketter, kontakter med myndigheter – som en slags tillfällig god man.

7. Krishjälp.

Anhöriga till offer för grova våldsbrott behöver professionell hjälp. Kommunen måste ha beredskap och kunna erbjuda detta utan att de drabbade måste be om det.

Texter till bilderna – Läs från vänster i övre raden:

Lena Karlsson, 44, mamma till Johanna, 22.

Dottern fick besök av sin nätdejt, en 25-årig man en onsdagskväll. Natten till den 24 juli 2008 förblödde Johanna efter att ha fått ta emot ett stort antal knivhugg. I hemmet i Hjo fanns också Johannas knappt treåriga dotter. Olyckliga omständigheter gjorde att de anhöriga inte tog sig in i lägenheten förrän på fredagen.

Den åtalade 25-åringen genomgår en rättspsykiatrisk undersökning. I mitten av december återupptas rättegången i Skövde tingsrätt. Foto: Thomas Johansson.

Anette Louko, 45, mamma till Rose-Marie, 15.

Dottern mördades av en 19-årig lastbilschaufför. Hennes sargade kropp hittades på en byggarbetsplats 18 februari 2008. Då hade hon varit försvunnen i nära tre dygn.

Tingsrätten dömde den åtalade till tio års fängelse. Hovrätten sänkte påföljden till nio år. Foto: Henrik Hansson.

Carina Höglund, 40, mamma till Engla, 10.

Flickan försvann 5 april 2008 några hundra meter från hemmet i Stjärnsund. En privatperson fotograferade av en slump både Engla och Anders Eklunds bil strax innan. Eklund greps och erkände efter några dagar att han mördat flickan. Han erkände också mordet på Pernilla Hellgren, 31, i Falun 2000.

Anders Eklund, 43, åtalades 18 juli för båda morden, grov våldtäkt mot barn, grov våldtäkt, våldtäkt samt barnpornografibrott. Han avtjänar nu livstidsstraff. Foto: Mikaela Larm.

Iréne Cardell, 52, mamma till Emma, 25.

Dottern, nyss färdig sjuksköterska, mördades av sin exsambo den 16 juli 2008 i Skene. Han hade behållit hennes nycklar och passerkort till jobbet. Hon följde med in i den tidigare gemensamma bostaden för att hämta dem. Där ströp han henne.

Den 30-åriga exsambon dömdes i går av hovrätten till tio års fängelse för mordet på Emma. Foto: Anders Deros.

Lillemor Johansen, 41, mamma till Nathalie, 20.

Dottern ströps av sin sambo 15 maj 2008 i Alingsås. En lantbrukare fann den unga kvinnans nergrävda kropp 136 dagar senare. Först då erkände Niklas, 21. Eftersom han var 20 när han mördade Nathalie kan han aldrig dömas till livstid för mordet. Han klarade sig med tre månaders marginal.

Niklas åtalades för mord och brott mot griftefriden. Maxstraff kan sammanlagt bli tolv år. Domen kommer i början av december. Foto: Anders Deros.

ARTIKELN HANDLAR OM