I dag måste de betala

Kaptenen måste betala 15 miljoner dollar till piraterna

Piraterna som kapat den enorma tankern Sirius Star kräver lösensumma för att släppa fartyget.
NYHETER

Tidsfristen är över för den saudiska supertankern som är kapad utanför Kenyas kust.

Kaptenen måste betala 15 miljoner dollar till de somaliska piraterna.

Vägras kravet hotar de med åtgärder som kan ge ödesdigra konsekvenser.

Den saudiska oljetankern Sirius Star kapades den 15:e november utanför Kenya i Östafrika. Tankern är fullastad med olja och det är det största fartyget som har kapats under den senaste tidens attacker. 25 personer uppges vara tagna som gisslan.

"Åtgärderna kan bli katastrofala"

Några dagar efter kapningen begärde piraterna 25 miljoner dollar i lösesumma. Summan ska sedan ha reducerats till 15 miljoner dollar. På söndagen löper tiden ut och det är dags för kaptenen att betala skriver Sky News.

– Vi vill inte ha några långa diskussioner för att lösa frågan. Saudierna har tio dagar på sig att lyda annars kommer vi att vidta åtgärder som kan bli katastrofala, sa Mohammed Said, en av piraterna via satellitradio från det kapade fartyget.

Oklart om tankern betalar

Den krävda lösesumman ska ha reducerats efter att grupper inom sjöfarten uppmanat FN att vidta internationella åtgärder mot kapningarna.

En talesman på Vela International Marine, som äger tankern, har avböjt att kommentera uppgifterna. Det är därför oklart hur Sirius Star ställer sig till kravet.

USA:s flotta, som bevakar händelsen, har inte bekräftat eller förnekat att piraterna har krävt pengarna skriver Sky News.

ARTIKELN HANDLAR OM