Attack mot thailändska demonstranter

50-tal skadade

Foto: reuters
En skadad kvinna förs i väg för att få vård efter granatattacken.
NYHETER

Två explosioner har skadat minst femtio människor i Thailands huvudstad natten till söndagen.

Först kastades en granat vid midnatt lokal tid mot demonstranter, som ockuperar premiärministerns kansli i protest mot landets regering, och minst 46 skadades.

Explosionen inträffade nära en scen som monterats upp för demonstrationen och var den senaste i en rad explosioner på platsen sedan ockupationen i augusti och följer på flera liknande attacker på sistone.

Thailändsk tv visade hur skadade personer fördes till sjukhus och rapporterade att minst två människor skadats allvarligt i attentatet.

– Demonstranterna har återvänt till sina positioner, de är inte rädda, sade Suriyasai Katasila, talesman för den regeringskritiska Folkalliansen för demokrati (PAD). Han hade enligt utsago klivit ner från den attackerade scenen en halvtimme tidigare och beskyllde regeringstrogna för attentatet.

Några timmar senare exploderade en sprängladdning på en gata utanför den ena av de ockuperade flygplatserna i Bangkok, inrikesflygplatsen Don Muang, uppger polisen. Två personer skadades.

Motdemonstranter samlades

På söndagen samlades tusentals rödklädda anhängare till Thailands förre premiärminister Thaksin Shinawatra, som avsattes 2006, i Bangkok på söndagen för att visa sitt stöd för den sittande regeringen.

De regeringstrogna demonstranterna viftade med flaggor, och många hade pannband med texten ”Thaksin” eller ”Ingen kupp”.

– Vi samlas här i dag för att försvara det demokratiska systemet, för att säga att vi inte vill ha någon kupp, sade ledaren Jatuporn Prompan.

Enligt Prompan planerar regeringsanhängarna att stanna på det centrala torg där de samlats till den 4 december.

Bråk med polis

Polisen uppskattar att det rör sig om totalt runt 5 000 demonstranter på flygplatserna Suvarnabhumi och Don Muang, och i regeringsbyggnaden. Anhängare till PAD jagade på lördagsmorgonen bort 150 poliser som befann sig en kilometer norr om Suvarnabhumi, Bangkoks nya storflygplats. Fler demonstranter väntas ansluta sig under helgen samtidigt som anhängare till regeringen meddelat att de avser att demonstrera på söndagen.

De regeringsfientliga demonstranternas vakter är beväpnade med påkar, käppar och golfklubbor. De har barrikaderat sig bakom hinder byggda av brandbilar, taggtråd, bildäck och bagagekärror.

Thailändsk tv visade bilder på arga demonstranter som argumenterade med poliser som försökte sätta upp en vägspärr för att hindra fler från att ansluta sig till protestaktionen.

Drabbar Thailand

Polisbefälen har sagt att de inte tänkte försöka att få bort ockupanterna med våld men demonstranterna tog inga risker. De punkterade hjulen på ambulanser och polisbilar och flera fordon blev stående kvar mitt på vägen när poliserna jagades bort.

Enligt vissa bedömare kan demonstranterna sikta på att hålla ut tills den populäre thailändske kungen håller ett tal på sin födelsedag i veckan.

Sent på lördagen kommenderades 2 000 poliser ut för att upprätta ytterligare fyra vägspärrar på vägen mot flygplatsen, efter att ha uppmanat demonstranterna att lämna området. Enligt polisen är vägspärrarna till för att söka efter vapen, och trots beväpning ska det finnas order om att inte under några omständigheter öppna eld.

Thailands premiärminister Somchai Wongsawat varnade för konsekvenserna av situationen:

– Om dödläget förlängs kommer Thailand att bli isolerat, det kommer att påverka vår handel och förstöra vårt lands image.

TT