SAS fick ut 247 passagerare

NYHETER

Det första SAS-planet med drabbade från oroligheterna i Thailand lyfte på söndagseftermiddagen. Ombord fanns 247 passagerare.

SAS-flygningen SK976 hade planerad landningstid runt klockan 1.40 natten till måndagen på Arlanda norr om Stockholm.

Planet startade klockan 14.42 svensk tid från militärflygplatsen U-Tapao, 15 mil från huvudstaden Bangkok, där passagerarna väntat på ett hotell.

– Vi har haft ett jättebra samarbete med de thailändska myndigheterna. De kom faktiskt till hotellet och ordnade med incheckning, security och väskorna. Passagerarna fick också sina boarding card redan på hotellet, vilket var mycket uppskattat, säger SAS presstalesman Anders Lindström till TT.

Först in, först ut

Kvar på hotell i Bangkok finns 138 SAS-resenärer. SAS visste på söndagen inte när de kan flygas hem.

– Vi får olika indikationer på när flygplatsen i Bangkok kan öppna. Där har vi ett plan stående sedan i tisdags, säger Anders Lindström.

SAS flyger hem sina passagerare enligt principen först in, först ut. Detta oavsett när man har sin hemresa bokad.

– Detta är en extraordinär situation, därför ha vi valt att göra så. Självklart tas även hänsyn till folks hälsotillstånd. Men principen är att de som väntat längst ska få åka hem först, förklarar Anders Lindström.

För hårt tryck

SAS har tvekat att använda U-Tapao på grund av flygplatsens begränsade infrastruktur.

– Detta är en liten flygplats, van vid bara några flyg per dag. Helt plötsligt har det fullt av stora flygplan som ska lyfta och landa med passagerare, säger Anders Lindström.

Kapacitetsproblemen fick till följd att SAS tvingades ställa in söndagskvällens flyg från Köpenhamn till U-Tapao – och därmed utgår den planerade återresan till Köpenhamn på tisdagen.

Totalt har 1 208 SAS-resenärer drabbats av inställda flyg från Bangkok till Skandinavien. De flesta hade dock inte Bangkok som startpunkt utan sitter, eller har suttit, strandade på andra destinationer.

TT