Rymdfärjan landade i Kalifornien

Foto: AP
NYHETER

Rymdfärjan Endeavour landade sent på söndagskvällen på Edwards flygvapenbas i Kalifornien. Den planerade landningen i Florida kunde inte genomföras på grund av dåligt väder.

Foto: AP
Besättningen på Endeavour.

Den blåa molnfria himmeln över Mojaveöknen lyste i kontrast mot de vindpiskade molnen som under dagen plågade Kennedy Space Center flera hundra mil därifrån.

Amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa kunde inte låta Endeavour med sina sju astronauter ombord landa i ovädret.

I stället fick reservalternativet tas i bruk. Därmed fördröjdes landningen några timmar.

Men klockan 22.25 svensk tid kunde Endeavour säkert ta mark i Kalifornien. Landningen skedde på en temporär landningsbana, som är något smalare och kortare än den ordinarie banan som varit avstängd för underhåll.

Under den 16 dagar långa rymdresan har astronauterna arbetat med förbättringar på den internationella rymdstationen ISS. I samband med det tappade en av dem sin verktygsväska under en rymdpromenad och fick hjälplöst se den driva i väg.

Astronauterna installerade också en vattenåtervinnare på ISS med kapacitet att omvandla urin, svett och tvättvatten till drickbart vatten. Vattenbehovet beror på att ISS i maj fördubblar besättningen till sex astronauter. Endeavour hade dessutom med sig två nya små sovutrymmen, ett kylskåp, ny träningsutrustning och ytterligare en toalett.

Nu återstår åtta färder med rymdfärjor till ISS samt ett underhållsuppdrag till rymdteleskopet Hubble. Den svenske astronauten Christer Fuglesang gör sin andra flygning i sommar. 2010 tas färjorna ur tjänst.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM