Världen REA- gerar på krisen

Finanskrisen leder till tidig julrea

I år kan du fynda redan före jul. Många affärskedjor rear för att bli av med varorna.
NYHETER

Nu tvingas butiksägare över hela världen till en rekordtidigt julrea.

I Göteborg började reavågen rasa redan i november.

Och i New York skippade amerikanerna Thanksgiving för att fynda platt-tv.

Den avstannande marknaden har fått detaljhandeln att tvärnita. Till följd av finanskrisen rear nu världens butiksinnehavare ut sina varor i hopp om att inte bli sittande med gamla produkter efter julhelgerna.

I New York skippade storstadborna den närmast heliga Thanksgiving-kalkonen för att köpa billig platt-tv.

Kalkonen kan vänta

– Kalkonen kommer smaka lika gott i morgon, säger Logan McClaim, 28, som precis köpt en ny 50-tums-tv för 4500 kronor, enligt New York post.

Även de svenska handlarna har tuffare tider och en rad butiker har börjat rea ut sina varor mycket tidigare än vanligt.

– Ja, men vi ser att det är ganska så olika var reorna har börjat. Det är olika i olika branscher och regioner. Bland annat fick vi signaler i morse att det är väldigt mycket reor i Göteborg. Jag kan inte se det på samma sätt i Stockholm. Malmö har inte heller riktigt kommit i gång än, säger Margareta Ternell, pressansvarig, Svensk Handel.

Kapitalbranscher tar stryk

Så sent som i oktober genomförde Svensk Handel en undersökning där handlarna svarade att de inte trodde att de skulle börja rea tidigare än vanligt.

– De flesta svarade att de tänkte vänta till efter jul. Men vi vet inte om de ändrat sig sedan dess. Framförallt har branscherna där man ofta tar lån för att kunna köpa det tufft, säger hon.

Varor som kan komma att reas är bland annat platt-tv, bilar och soffor. Elektronik-branschen har dessutom hård konkurrens sedan tidigare vilket också påverkar priset.

Varför reas det mest i Göteborg?

– Det är ändå så att Göteborg har drabbats hårt av varsel. Det kan innebära ytterligare en psykologisk effekt. Man kanske tror att man kan fånga in konsumenterna innan folk blir av med jobben.

Svensk Handels förhoppning är nu att julhandeln ska ta fart på allvar till helgen.

– Det har precis varit lön vilket vi tror kommer innebära trängsel i butikerna, säger Margareta Ternell.

ARTIKELN HANDLAR OM