Maud Olofsson är inte överraskad

– Men en ny ägare kan också vara en möjlighet för Volvo

NYHETER

Näringsminister Maud Olofsson (c) uttalade sig om Fords besked vid en pressträff i Bryssel på måndagen.

Foto: Anders Wejrot

– Jag är inte överraskad. Jag har sett under lång tid vilka problem Ford har. I det läget blir det naturligt för ett amerikanskt företag att fokusera på den amerikanska marknaden, säger näringsministern.

Hon betonar att det är viktigt för Volvo att hitta en ägare som har råd med stora investeringar.

– Jag förstår att det här skapar ytterligare oro hos de anställda på Volvo. Men en ny ägare kan också vara en möjlighet för Volvo, säger Olofsson.

Har haft kontakt

Näringsministern har haft kontakt med både Ford och GM under en längre tid för att prata om deras problem.

– GM är inte i någon bättre situation än vad Ford är, snarare tvärtom. Därför ska man ha en beredskap att det kan hända något också vad det gäller GM, säger Maud Olofsson.

Maud Olofsson säger att hon inte tror att staten skulle vara en bättre ägare till Volvo.

– De som tycker att man ska använda skattebetalarnas pengar i en affärsverksamhet som går med rejäla minus, de borde bevisa sin ambition genom att ta sina egna pengar ur sin egen plånbok och investera i bilindustrin, säger hon.

Aktiv regering

Regeringen kommer ändå att vara aktiv i processen, enligt näringsministern.

– Vi får nu fundera över vad det är som svenska staten kan vara med i utan att riskera skattebetalarnas pengar, säger Olofsson.

Financial Times uppger att företrädare för GM och Ford har begärt svenskt miljardstöd för att göra Volvo och Saab säljbara. Enligt tidningen rör det sig om två miljarder kronor, något Olofsson inte säger sig känna till.

– Den siffran känner jag inte igen, säger hon.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM